Test: Beste kinderbackpack? 3 écht getest + advies!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Welke backpack is de beste voor mijn kind voor tijdens een huttentocht, wandelvakantie of op reis tijdens het backpacken? Voor veel kinderen is een eigen backpack vooral cool, maar toen wij op wereldreis gingen, wilde ik wel zeker weten dat mijn dochter haar eigen backpack goed kon dragen en daar ook een tijd mee kon lopen. Dus testte ik samen met haar 3 populaire kinderbackpacks. 

Vanaf welke leeftijd een eigen backpack?

Hier verschillen de meningen over. De ene ouder blijft tot een jaar of 12 alles voor zijn kinderen in zijn eigen backpack dragen, terwijl de ander zijn kind al vanaf 2 jaar een rugzak op de rug doet.

Persoonlijk ben ik van mening dat je vroeg moet beginnen met je kinderen te leren met een rugzak te lopen en ook de verantwoordelijkheid te leren voor het dragen en inpakken. Dat scheelt in de opvoeding in hun tienerjaren.

Hoeveel mag een kind dragen…

Welke backpack je moet kiezen voor je kind en hoeveel ze mogen dragen daar zijn stelregels voor. Bij volwassenen mag een backpack maximaal 20% van je lichaamsgewicht wegen als je rug je dierbaar is. 

Bij Bever vertelden ze ons dat dat voor kinderen, vanwege de rug die nog in de groei is, een lager gewicht aanraden van 10 tot maximaal 15% van het lichaamsgewicht. Deuter, een kwaliteitsrugzakkenmerk, adviseert de onderstaande gewichten.

 

4 – 5 jaarMaximaal 1 kilo
6 -8 jaarMaximaal 3 kilo
9 – 12 jaarMaximaal 5 kilo
13 -15 jaarMaximaal 7 kilo
16 jaar en ouderMaximaal 20% van lichaamsgewicht
Kinderbackpack Osprey ACE 38 kids

Rugzak kopen voor een kind, let hier op

Meegroeien: Kinderen groeien, duh!, maar iedere lengte vraagt om een andere afgestelde rugzak. Een kinderbackpack kun je verstellen, zodat deze met je kind meegroeit en dus jaren mee kan.

Draagcomfort: Het draagcomfort is per kinderrugzak anders. In de test verderop lees je over het draagcomfort van de door ons geteste rugzakken. Dit heeft enerzijds met de stelmogelijheden, maar ook met de pasvorm en ventilatie te maken.

Inhoud en pakmaat: De inhoud van een rugzak wordt aangeduid met liters. De door ons geteste backpacks hebben een inhoud van 30 tot 50 liter. Dit klinkt als veel, maar wat je aan inhoud hebt, hoef je niet op te vullen, toevoegen is moeilijker. Let wel op dat als je de backpack van je kind als handbagage mee wilt nemen, deze binnen de 55 x 35 x 20 cm standaardmaten moet passen. De drie door ons geteste backpacks zouden dat alle drie kunnen, mits niet tjokvol.

Prijs vs. kwaliteit: De prijs van een goede kinderbackpack is al snel €100 tot €200. Voor echt goede rugzakmerken zoals Deuter, Osprey en Vaude, betaal je ook extra, maar onze ervaring is dat deze merken het draagcomfort behouden, en materialen zoals gespen en sluitingen minder snel breken. Met mijn Osprey backpack doe ik al bijna 15 jaar en ook een kinderrugzak die van 5 tot 14 jaar meegroeit zoals de Deuter Fox 30, is zijn geld meer dan waard.

Opties: Fluitje in de gesp van de borstband, extra lusjes, spanbanden, stretchzakken voor de waterfles of het fleecevest, kijk vooral wat je nodig hebt. Bij huttentochten en bergwandelingen zijn extra lussen handig, ga je op wereldreis met je kinderen of backpacken, dan is een tas met veel lussen of elastieken juist onhandig, omdat die achter dingen blijven hangen.

kinderbackpacks die ik heb getest

Onze kinderbackpacktest

Tijd voor de kinderrugzakkentest. Voordat wij zelf op wereldreis gingen, heb ik samen met mijn dochter van negen drie verschillende backpacks speciaal voor kinderen getest. We testten ze door er met bepakking van in totaal 4 kilo tochten van tussen de 5 en 10 kilometer mee te wandelen.

Al snel merkten we dat eigenlijk alle drie de backpacks meer dan prima presteren, maar dat er onderling wel best grote verschillen in draagcomfort en toepassing zijn.

Eigenschappen kinderbackpacks

Deuter Fox 30 Osprey ACE 38 kidsQuechua MH500 40 +10
Inhoud30 + 4L38 L40 + 10 L
TypeBovenladerBovenladerBovenlader
Maat volgepakt60 x 26 x 2462 x 35 x 24 cm 64 x 26 x 30 cm
Gewicht1010 gr. 1240 gr. incl. regenhoes1390 gr.
Lichaamslengte110 - 168 cm110 - 154 cm 140/150/160/170 cm
Verstelbare rug3 standen3 standen4 standen
Voor kinderen 5 - 14 jaar5 - 12 jaar8 - 15 jaar
Ventilerend rugpandneejanee
Inclusief regenhoes?neejanee
KleurenGeel
Blauw
Oranje
Blauw
Oudroze
Turquoise
Geschikt voor waterzakjajaja
Flessenhouders222
Zak zijkant met ritsneeneeja
Stretch voorvakjajaja
Vak op heupbandja met ritsja zonder ritsja met rits
Bovenvakja, vastja, vastja, afneembaar
Ondervak met ritsjajaja
Check prijsCheck prijsCheck prijs
Lees ook:  9 fijne kindercampings in de Dordogne, groot én klein!
Welke backpack voor een kind

Wat is de beste backpack voor kinderen?

In deze test hebben we drie kinderrugzakken getest. Dat zijn de Deuter Fox 30, De Osprey ACE 38 Kids en de Quechua MH500 40 +10 van Decathlon. De absoluut beste kinderbackpack qua draagcomfort is volgens mijn dochter de Deuter Fox 30, dit is de kleinste en draagt dicht op je rug, waardoor ze makkelijker haar balans houdt en meer bewegingsvrijheid had. Daarnaast heeft hij alle extra’s die je nodig hebt, maar niets te veel.

Dit is veruit de meest diverse rugzak die zowel voor reizen, scoutingkampen én wandel- / huttentochten gebruikt kan worden. De Osprey ACE 38 kids volgt op korte afstand. Qua opties en ventilatie scoort deze beter dan de Deuter en ook het draagcomfort is op lange afstanden beter. Maar kinderen hebben wel minder bewegingsvrijheid.

De Quechua MH500 40 +10 is eerder een tienerbackpack dan kinderbackpack en kan qua draagcomfort niet op tegen de eerste twee. Wel heeft hij een grote inhoud en is de prijs, maar de helft van de Osprey backpack. Dus een prima budgetkeuze voor scoutingkampen en korte reizen, maar voor huttentochten en lange wandelingen minder geschikt.

Hieronder per backpack een uitgebreide review:

Deuter Fox 30 kinderbackpack

8.6
Specificaties
Deuter Fox 30
Inhoud30 + 4L
TypeBovenlader
Maat volgepakt60 x 26 x 24
Gewicht1010 gr.
Lichaamslengte110 - 168 cm
Verstelbare rug3 standen
Voor kinderen 5 - 14 jaar
Ventilerend rugpandnee
Inclusief regenhoes?nee
KleurenGeel
Blauw
Geschikt voor waterzakja
Flessenhouders2
Zak zijkant met ritsnee
Stretch voorvakja
Vak op heupbandja met rits
Bovenvakja, vast
Ondervak met ritsja
Check prijs
Beoordeling
Deuter Fox 30 kinderbackpack getest
Beoordeling
8.6
gemiddeld
Fijne veelzijdige kinderbackpack met goed draagcomfort en fijne maat waardoor kinderen voldoende bewegingsvrijheid en stabiliteit behouden. Ook voor echt speelse kinderen is dit een fijne backpack voor zowel wandelen als op reis.
 • Kwaliteit
  8.4
 • Opties
  7.6
 • Draagcomfort
  8.2
 • Meegroeien
  10.0

Pluspunten

 • Fijn formaat
 • 5 – 14 jaar
 • Goede kwaliteit
 • Stretchvakken
 • vakje met rits op heupgordel

Minpunten

 • Gaat op den duur (na 5km) wel zweten

Lichaamslenge: 110 – 168 cm
Mijn dochter heeft inmiddels verschillende wandelingen met de Deuter Fox 30 gemaakt en van de drie door ons geteste kinderrugzakken is het haar favoriet. Vooral omdat hij lekker zit. Door het direct op de rug dragen en de wat kleinere pakmaat kan ze zich makkelijker bewegen en voor haar gevoel houdt ze beter haar evenwicht.

Qua vakken en opties heeft de Fox 30 alles wat je nodig hebt voor een huttentocht of backpackvakantie, het zakje met rits op de heupband is haar favoriet! Het aircontactsysteem werkt goed, maar voor echt lange wandelingen is een mesh systeem waarschijnlijk beter geschikt. Maar wat mijn dochter betreft, is de Deuter Fox 30 de winnaar van de test. Lees de hele review…

Osprey ACE 38 Kids, beste voor lange wandeltochten

Specificaties
Osprey ACE 38 kids
Inhoud38 L
TypeBovenlader
Maat volgepakt62 x 35 x 24 cm
Gewicht1240 gr. incl. regenhoes
Lichaamslengte110 - 154 cm
Verstelbare rug3 standen
Voor kinderen 5 - 12 jaar
Ventilerend rugpandja
Inclusief regenhoes?ja
KleurenOranje
Blauw
Geschikt voor waterzakja
Flessenhouders2
Zak zijkant met ritsnee
Stretch voorvakja
Vak op heupbandja zonder rits
Bovenvakja, vast
Ondervak met ritsja
Check prijs
Beoordeling
Osprey ACE 38 Kids getest!
Beoordeling
8.2
gemiddeld
Kwalitatief goede kinderbackpack met zeer goede ventilatie en fijn draagcomfort vooral bij langere afstanden. Zijn je kinderen echter nog heel onrustig en rennen ze alle kanten op, dan hebben ze met de Deuter Fox 30 meer bewegingsvrijheid. Kunnen ze goed rustig wandelen dan is deze Osprey een goede keus.
 • Kwaliteit
  8.8
 • Opties
  7.8
 • Draagcomfort
  8.4
 • Meegroeien
  8.0

Pluspunten

 • Goede ventilatie
 • Fluitje
 • Extra spanbanden
 • Veel lussen
 • Goed draagcomfort
 • Stretchvakken
 • Goede kwaliteit

Minpunten

 • Iets minder balans bij spelen
 • Voor kinderen onder de 7 wel een grote tas

Lichaamslenge: 110 – 154 cm
Van de door ons geteste kinderbackpacks heeft de Osprey ACE 38 Kids het best werkende ventilatiesysteem. Daarnaast is het gewoon een kwaliteitsmerk en dat merk je aan de gehele afwerking.

Verder geeft deze ACE38 het meeste draagcomfort bij lange wandelingen waarbij ook echt gewandeld wordt. Heb je meer een dartelend kind dat tussendoor ook op dingen klimt, dan draagt de Deuter Fox 30 fijner, omdat ze daarbij meer bewegingsvrijheid behouden. Vooral voor wandelvakantie en huttentochten vind ik de Osprey ACE 38 echt het meest geschikt. Lees de hele review…

Quechua MH500 40 + 10 kinderrugzak

7.4
Specificaties
Deuter Fox 30
Inhoud30 + 4L
TypeBovenlader
Maat volgepakt60 x 26 x 24
Gewicht1010 gr.
Lichaamslengte110 - 168 cm
Verstelbare rug3 standen
Voor kinderen 5 - 14 jaar
Ventilerend rugpandnee
Inclusief regenhoes?nee
KleurenGeel
Blauw
Geschikt voor waterzakja
Flessenhouders2
Zak zijkant met ritsnee
Stretch voorvakja
Vak op heupbandja met rits
Bovenvakja, vast
Ondervak met ritsja
Check prijs
Beoordeling
Quechua MH500 wandelrugzak voor kinderen getest
Beoordeling
MH500 wandelrugzak
7.4
gemiddeld
Prima backpack voor kampen, of korte vakanties maar voor lange wandeltochten voor kinderen minder geschikt. Pasvorm is ook groter dan de aangegeven lengte.
 • Kwaliteit
  7.2
 • Opties
  8.0
 • Draagcomfort
  7.0
 • Meegroeien
  7.0

Pluspunten

 • Stretchvakken
 • Fluitje
 • Grote inhoud
 • Geschikt tot 15 jaar

Minpunten

 • Gaat snel zweten
 • Elastiek blijft haken
 • Stretch gaat lubberen

Lichaamslenge: 140 – 170 cm
Van de drie kinderbackpacks die wij getest hebben, heeft deze Quchua MH500 de grootste inhoud, de meeste toeters en bellen en de meeste verstelpunten. Echter, het is eerder een tienerbackpack vanaf een jaar of 11 dan een kinderbackpack en kan hij qua draagcomfort niet op tegen de andere backpacks.

Wel is hij een stuk goedkoper en op zich een tas die prima is als je er geen lange stukken mee gaat lopen. Voor een scoutingkamp zonder hikes of logeren prima, maar voor een huttentocht minder geschikt. Lees de hele review…

Test backpack voor kind

De beste kinderbackpack is…

Wat ons betreft, is de Deuter Fox 30 de beste backpack voor kinderen met een goed draagcomfort en behoud van stabiliteit en bewegingsvrijheid met tegelijkertijd voldoende handige praktische eigenschappen zoals stretchvakken en een heupvakje met rits.  Deze is vooral geschikt voor backpacken, reizen en wandel- en huttentochten tot 5 kilometer of in koudere omgevingen. 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending