Beste festivaltent? Deze 3 zijn makkelijk, koel en goedkoop!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Het festivalseizoen is weer begonnen. Vanaf april en mei vullen de weekenden zich met de eerste festivals en in juni, juli, augustus staan er ook veel meerdaagse festivals op de planning. Festivals als Into the Great Wide Open, Lowlands of een gaaf buitenlands festival zoals Sziget. Om het festival echt mee te maken hoort kamperen erbij. Ben jij een van de gelukkigen die dat dit jaar gaat doen? Maar weet je nog niet welke tent daar geschikt voor is? Met deze tips helpen we je bij het kiezen van de beste festivaltent.

Festivaltenten op camping

Welke tent is de beste festivaltent?

Bij het kopen van een festivaltent let je op andere dingen dan bij het kopen van een tent voor winterkamperen of een lange trektocht. Bij die tenten is het belangrijk dat je investeert in een tent van goed lichtgewicht materiaal dat goed bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Deze tenten zijn een investering voor lange tijd en zijn een stuk duurder. Toch is het slim om bij het kiezen van een festivaltent ook niet de eerste de beste tent aan te schaffen. Laat je daarom adviseren en houd de volgende tips in gedachten:

Festivaltent kiezen

Wat is de beste festivaltent?

Verderop in het artikel geef ik je aandachtspunten waar je op moet letten bij het kopen van een festivaltent. Wat mijbetreft blijft de Quechua 2 Seconds Pop-up XL echter de beste festivaltent. Hij staat snel, biedt voldoende ruimte, is niet duur en niet heel zwaar. Ook de Fresh & Black-technologie is een groot voordeel. Oefen thuis wel even met het opzetten en inpakken van de tent. Pak ons filmpje erbij en je hebt het zo onder de knie.

Wil je echt ultiem inpakgemak? Dan is de paraplutent 2 Seconds Easy een goede optie. En vergeet de opblaasbare shelter niet als je met een groep vrienden gaat!

Onze favoriete festivaltenten

Wij kopen onze festivaltent het liefst bij Decathlon. Het is namelijk geen toeval dat je zoveel Decathlon tentjes op festival terreinen ziet.

Zij brengen goede festivaltenten op de markt voor een goede prijs waar je een jaar of vijf mee vooruit kan. De Action tenten kun je vaak na 1 of 2 keer weggooien en echte lichtgewicht outdoor tenten zijn zonde om mee te nemen naar een festival. 

Quechua Pop Up XL 2 seconds Fresh & Black

Soort tent: Pop-up tent
Gewicht: 3,3 of 5,3 kg
Personen: 2 of 3
Opzetten: 2 minuten
Inpakken: Lastig als je het niet vaak doet
Beoordeling: [wp-review-total id=”9786″]

Deze tent van Quechua is de populairste festivaltent van dit moment. Wij kiezen het liefst voor de XL-versie van deze tent, omdat die een kleine voortent heeft. Dat geeft extra ruimte voor tassen en andere spullen. Het opzetten van de tent gaat gemakkelijk en snel, daardoor is er meer tijd om van het festival te genieten.

Wie alleen slaapt, heeft aan de 2-persoonsversie genoeg. Deze is lichter, kleiner en goedkoper, maar biedt door de voortent nog steeds voldoende ruimte. De 3-persoonsversie van de tent is goed voor twee personen om in te slapen. Bij slecht weer is de tent ruim genoeg om met een paar mensen comfortabel binnen te zitten en bijvoorbeeld een spelletje te spelen. Beide tenten zijn uitgerust met de Fresh & Black-technologie, wat zorgt voor een koele  ( tot 6 graden minder )  en hele donkere tent. Lekker koel uitslapen. 

Een nadeel van deze tenten is het inpakken. Waarschijnlijk lukt het je niet in een keer om de tent goed op te vouwen. Vooral als je de tent niet vaak gebruikt, is het elke keer weer even een strijd om de tent netjes op te bergen. Toch moet het na een paar keer proberen met ons filmpje lukken en wegen de nadelen niet op tegen de voordelen van de ruimte en het comfort tijdens het slapen. Meer lezen over deze tent? Op de blog lees je onze hele review!

Lees ook:  Review: Naturehike Sun Shade Tarp

Waar te koop?


quechua 2 seconds easy decathlon

Quechua 2 Seconds Easy Fresh & Black

Soort tent: Paraplu tent
Gewicht: 4,9 of 8,2 kg
Personen: 2 of 3
Opzetten: 1 minuut
Inpakken: 2 minuten
Beoordeling:

7.6

Ondanks de bijna gelijke naam is de 2 Seconds Easy een heel andere tent. Vooral de opzetmethode is anders. Deze tent werkt als een paraplu: je trekt aan een koord en binnen een minuut staat de tent, inclusief haringen, in de grond. Ook het inklappen is zo gedaan. Daardoor wint deze festivaltent aan populariteit.

Een nadeel van deze tent ten opzichte van de pop-up tent is dat de tent een stuk zwaarder is. Ook is de 2 Seconds Easy iets kleiner en in plaats van een dichte voortent, is deze aan de onderkant open. Hierdoor kan je er prima je schoenen en biervoorraad neerzetten, maar bij veel regen is het niet ideaal om je tassen neer te leggen.

Beide typen tenten hebben ook overeenkomsten. Voor twee personen is de 3-persoonsversie het meest geschikt en de 2-persoonsversie is fijn voor een solokampeerder. Ook zijn beide versies voorzien van de handige Fresh & Back-technologie, dus lekker slapen doe je zeker.

De 2 Seconds Easy is vooral een fijne tent voor festivalgangers die graag een tent hebben die makkelijk op te zetten en in te klappen is. Wie liever kiest voor een lichtere versie met iets meer ruimte, kiest de pop-up tent. Lees mijn hele review van de 2 Seconds Easy 2 personen en de 2 Seconds Esay 3-persoons

Waar te koop?


Quechua Airseconds 4.1 Fresh and Black

Soort tent: Opblaasbaar
Gewicht: 15 kg
Personen: 4
Opzetten: 15 minuten
Inpakken: 10 minuten
Beoordeling: [wp-review-total id=”36117″]

Voor festivalgangers die op zoek zijn naar een iets luxere tent met veel ruimte is de Airseconds 4.1 F&B tent een aanrader. Deze heeft ook de Fresh & Black-technologie, waardoor je tijdens de warmste festivalnachten lekker slaapt.

Deze tent biedt ruimte aan vier personen in één slaapcabine. De 4.2 versie heeft twee aparte cabines, ideaal voor stellen die een tent willen delen, maar wel met voldoende privacy. Er zijn daarnaast ook versies voor vijf of zes personen.

Het grote voordeel van de tent is dat er meer dan genoeg ruimte is. Zowel in de slaapcabine als in de voortent. Ideaal voor het organiseren van je spullen. Ook kan je er rechtop staan, zo kan je je gemakkelijk omkleden en je mooiste festival outfit aantrekken. De grote voortent geeft veel beschutting bij slecht weer. Als je het een beetje knus maakt, kunnen andere vrienden er ook nog bij.

Verder is het opzetten van de tent niet moeilijk: je hoeft hem alleen maar op te blazen met behulp van een pomp. Binnen ongeveer 15 minuten staat de tent als een huis. Wel is deze tent een stuk zwaarder dan andere modellen, helemaal omdat je ook de pomp mee moet nemen. Het is dus slim om een bolderkar te gebruiken om je spullen de festivalcamping op te krijgen. Lees mijn uitgebreide review van de Airseconds 4.1 F&B

Waar te koop?


 

VW Bus tent, cool maar niet echt praktisch

De VW Bus tent lijkt een toffe festivaltent. Hij is vormgegeven in dezelfde stijl en op dezelfde schaal als de iconische T1-bus. Zelfs de tentopening lijkt op de deur van het origineel. 

Toch is de tent niet heel praktisch. Er zijn twee versies beschikbaar: een kinderspeeltent en een echte tent waar je met vier personen in kan slapen. De kindertent is klein, niet waterdicht en instabiel bij de echte tent hangt het er sterk van af waar je deze koopt.

De Action-versie is krap en van mindere kwaliteit. De Volkswagen tent versie van Obelink heeft iets meer ruimte en is van hogere kwaliteit. Toch blijft deze tent ook niet altijd stabiel en kan hij gevoelig zijn voor wind. Ook is de tent niet voorzien van de Fresh & Black-technologie, waardoor het bij zonnig weer behoorlijk warm kan zijn.

Lees ook:  Review: Quechua 2 Seconds Easy Fresh & Black. Is het wat?

Andere opties: 

Wil je het gevoel van kamperen in een Volkswagenbus? Er zijn steeds meer festivals met een speciale campercamping. Je kan daarom ook een echte Volkswagenbus huren, dat biedt veel comfort, wel even checken want niet alle huurbusjes mogen naar een festival. 

Een andere populaire optie op festivals is de Kartonnen Kartent. Deze tent is waterdicht en duurzamer, maar hij kan behoorlijk zwaar en groot zijn om hem mee te nemen. In dat geval is het misschien handiger om ter plekke een Kartent te huren. Dat is op veel festivals mogelijk.

Neem een shelter mee in plaats van een partytent

Als je naar een festival gaat, wil je natuurlijk niet alleen comfortabel kunnen slapen, maar ook gezellig buiten kunnen zitten, zelfs als het weer niet helemaal meewerkt. Partytenten met buizenframes zijn een optie, maar ze kunnen lastig zijn om in elkaar te zetten, vooral als je voor een goedkopere versie gaat. Daarnaast zijn ze vaak niet erg duurzaam en kunnen ze behoorlijk vatbaar zijn voor wind.

De opblaasbare shelter is een goed alternatief. Deze tenten zijn veel minder gevoelig voor wind en staan een stuk steviger. Ook het opzetten is een stuk sneller gedaan met behulp van een pomp. Houd er dus wel rekening mee dat je die mee moet nemen!

Waar let je op als je een festivaltent koopt?

Neem geen dure tent mee: Natuurlijk wil je een tent van goed materiaal dat bestand is tegen regen, maar neem zeker niet je dure tent mee. Festivalcampings zijn een gezellige chaos, maar daardoor wordt er niet altijd even zuinig met tenten omgegaan. Mensen met een drankje teveel op kunnen struikelen en op je tent vallen, of nog erger: over je tent heen braken. Erg onprettig, maar het zou nog vervelender zijn als je dure tent stuk gaat. 

Maak wel een afweging tussen de prijs het opzetgemak en het gewicht van de tent. Je wil ook niet rondlopen met de allerzwaarste tent. De kans is namelijk groot dat je een eindje moet lopen, op zoek naar je kampeerplekje. Een bolderkar biedt uitkomst mocht je toch kiezen voor een zwaardere tent.

Koop geen wegwerptent: Je wil geen te dure tent, maar een wegwerptent is ook niet de oplossing. Deze zijn niet duurzaam en slecht voor het milieu. Voor een paar tientjes extra heb je een prima tent die je kunt hergebruiken. Wel zo handig voor het volgende festival.

Pop-up, paraplu of opblaastent: Heb je vroeger weinig gekampeerd? Dan wil je waarschijnlijk niet worstelen met tentstokken. Kies daarom voor een snel en gemakkelijk op te zetten tent. Een pop-up of paraplutent is vaak de beste keuze, deze hoef je na het uitpakken alleen maar in de lucht te gooien of als een paraplu uit te klappen en de tent zet zichzelf op.

Het invouwen is vaak wel wat lastiger, al helemaal met een kater. We hebben een filmpje dat goed laat zien hoe het moet. Als je het eenmaal doorhebt, is het niet heel ingewikkeld en neem je je tent zo weer mee voor de volgende keer. In dit filmpje laten we je zien hoe je de tent goed op kan vouwen.

Altijd voor één persoon extra: Bij het kiezen van je festivaltent is het belangrijk om te bedenken hoeveel mensen erin moeten slapen. Deel je de tent met vrienden of slaap je liever alleen?

Let er wel op dat je altijd een tent kiest voor een extra persoon. Op die manier heb je ruimte voor je bagage. Ook kan je zo in de tent schuilen bij slecht weer. In een tent die geschikt is voor het precieze aantal personen, past dat vaak niet of is het erg krap.

Zorg dat je kunt ventileren: Je zult jezelf ‘s ochtends dankbaar zijn voor een tent die goed ventileert. Zeker als je tentje staat te branden in de warmte, is ventilatie heel fijn. Tel daarbij op dat je waarschijnlijk met een kater in je tent ligt, een beetje frisse lucht doet dan wonderen.

Fresh & Black: Decathlon is ermee begonnen, maar meer merken hebben deze tent nu op de markt gebracht: een tent die extra donker is en vanbinnen en vanbuiten een koelende laag heeft. Bij Decathlon heet het Fresh & Black, bij Coleman noemen ze zo’n tent Blackout. Met deze tenten kan je langer uitslapen omdat het langer donker blijft, ook blijven ze zo’n 8 graden koeler. Zo kan je fris en fruitig aan je nieuwe festivaldag beginnen!

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending