5x de beste e-reader voor op vakantie en de camping!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Niets is heerlijker dan op vakantie in je luie relaxstoel lekker een goed boek lezen op je e-reader. En tijdens je vakantie heb je daar natuurlijk ook alle tijd voor. Vroeger moest je je stapels boeken overal tussen proppen in je auto. Onder de banken en tussen de stoelen. Maar gelukkig is dat met de komst van de e-reader niet meer nodig. Klein, lichtgewicht en deze e-readers zijn ook nog stof- en waterdicht, een kleine bibliotheek in handformaat. Handig op vakantie.  De ene e-reader is echter de andere niet. Daarom zetten we de 5 beste e-readers voor vakantie en op de camping op een rij.

Een e-reader scheelt écht veel gewicht én ruimte

Ik weet het nog maar al te goed. Per persoon mochten we maximaal acht boeken meenemen. Meer paste er namelijk niet in de auto met alle kampeerspullen en koffers. Een heel gepuzzel dus. Want tja, in die tijd las ik vaak in twee dagen een boek uit. En acht boeken is dan best weinig voor drieënhalve week vakantie. 

Een e-reader is dan een uitkomst. Lekker compact en lichtgewicht. Oké, we geven toe: we moesten wel even wennen aan lezen van een scherm. Maar een e-reader is gewoon superpraktisch. En er kunnen honderden boeken op, dus je hebt ook nog keuze. Vergelijk dat maar eens met een krat met tien boeken erin. Tel uit je winst wanneer je bijvoorbeeld vier kinderen hebt. Het scheelt heel veel ruimte en gewicht. En ook voor de leesbrilgebruikers is hij handig, want je kunt de lettergrootte aanpassen. Naast je vakantie kun je de e-reader ook thuis gebruiken. 

beste ereader op vakantie

Beste e-reader voor thuis en op vakantie

Wat is nu de beste e-reader en waarom? De verschillen tussen de e-readers zitten hem vaak in de resolutie, wel/geen licht, functionaliteit, schermgrootte en de opslagcapaciteit. Ook zijn niet alle e-readers geschikt voor alle soorten e-boeken en afbeeldingen. Ook dat is belangrijk om even goed over na te denken.

De e-readers van Kobo komen als beste uit de test van de Consumentenbond. Wanneer je e-reader geschikt is voor op vakantie, dan is deze eigenlijk ook altijd geschikt voor thuis. Voor op vakantie kunnen features als schermgrootte, afmeting/gewicht en waterdichtheid belangrijk zijn.

beste eareader waterdicht

1. Kobo Libra 2, waterdicht 

Schermgrootte: 7 inch
Gewicht: 215 gram
Met licht
: ja
Waterdicht: IPX8 (kan onder water)
Accuduur: 1420 mAh
Geschikt voor Kobo Plus: ja

De Kobo Libra 2 is als beste getest door de Consumentenbond. Het is een handige compacte e-reader met ergonomische greep. Daardoor ligt hij perfect in je hand. Rustig voor je ogen, want hij filtert blauw licht en past de lichtsterkte automatisch aan aan het omgevingslicht. Voor een paar euro extra heb je nu ook de Kobo Libra Colour met een kleurenscherm wat voor kinderboeken, boekkaften en strips wel zo mooi is. Ik heb hem in de winkel getest en was aangenaam verrast door de kwaliteit van het scherm. 

Deze e-reader heeft ook handige fysieke bladerknoppen en de tekst draait automatisch mee met hoe je hem vasthoudt. Het scherm is groot genoeg, superscherp en ververst heel snel. Dit maakt deze e-reader echt heel fijn om te gebruiken. Je kunt hem kopen in zwart of wit. Zwart is natuurlijk praktischer…

Waar te koop?

Kobo Libra 2 


Kobo Clara kleine ereader lichtgewicht vakantie

2. Kobo Clara BW, lekker lichtgewicht

Schermgrootte: 6 inch
Gewicht: 170 gram
Met licht
: ja
Waterdicht: IPX8 (kan onder water)
Accuduur: 1500 mAh
Geschikt voor Kobo Plus: ja

De Kobo Clare BW e-reader is wat kleiner en dus nog compacter qua formaat. Daardoor is hij heel praktisch voor op reis, op de camping of op vakantie. En omdat hij zo licht qua gewicht is, kun je hem ook makkelijk lang in je hand vasthouden. Mijn zoon heeft deze en hij vindt juist dat kleine formaat erg fijn. Inmiddels is er ook een Kobo Clara Colour met kleurenscherm voor 2 tientjes extra maar echt scherp genoeg voor strips lijkt het kleine scherm nog niet.

Lees ook:  Een ACSI campinggids app is dat handig? Mijn ervaringen

Het scherm filtert blauw licht. Zo kun je toch nog lekker slapen nadat je in bed even hebt gelezen. Met deze e-reader kun je ook handsfree audioboeken luisteren via bluetooth. En door de ingebouwde standaard kun je hem ook neerzetten op tafel. Zo kun je ook lezen tijdens je ontbijt.

Waar te koop?

Kobo Clara BW


pocketbook era ereader voor buiten

3. PocketBook Era, scherp scherm

Schermgrootte: 7 inch
Gewicht: 228 gram
Met licht
: ja
Waterdicht: IPX8 (kan onder water)
Accuduur: 1700 mAh
Geschikt voor Kobo Plus: nee

Deze e-reader, de PocketBook Era is snel, superscherp en met zacht licht. Hij is geschikt voor elk soort file, dus je kunt er ook je eigen luisterboeken opzetten via de kabel. Een voordeel dus wanneer je niet aan een platform vast wilt zitten. Deze e-reader is geschikt voor op de camping omdat hij compact en waterdicht is en je de lichtsterkte zelf kunt instellen. Geen rode ogen dus na lang lezen. Ook kun je op deze e-reader de online boeken van de bibliotheek plaatsen. Hij ligt ook lekker in de hand, maar is wel iets zwaarder dan andere e-readers.

Waar te koop?

PocketBook Era


e-reader kleurenscherm strips en prentenboeken

4. PocketBook InkPad Color 3 met kleurenscherm

Schermgrootte: 7,8 inch
Gewicht: 269,2 gram
Met licht
: ja
Waterdicht: IPX8 (kan onder water)
Accuduur: 2900 mAh
Geschikt voor Kobo Plus: nee

Lees je ook boeken met afbeeldingen? Dan is de Pocketbook Inkpad Color 3 een aanrader. Deze e-reader heeft namelijk een kleurenscherm. De kleuren zijn niet zo perfect als op je telefoon, maar met de komst van de Inkpad Color 3 met nieuw filter is het wel veel beter geworden. De prijs ligt wat hoger dan van de andere e-readers, maar dan heb je wel een kleurenscherm.

Deze e-reader is goed voor op reis, vakantie of camping omdat je er bijvoorbeeld ook kinderboeken, prentenboeken of strips met plaatjes op kunt voorlezen. Zo hoef je geen stapels kinderboeken voor je kids mee te nemen. Ook heeft hij handige knoppen waarmee je naar de volgende pagina kunt gaan. Er is warme en heldere verlichting die je kunt mixen in de avond.

Waar te koop?

PocketBook InkPad Color 3


Kobo Sage met groot scherm voor slechtzienden

5. Kobo Sage met extra groot scherm

Schermgrootte: 8 inch
Gewicht: 241 gram
Met licht
: ja
Waterdicht: IPX8 (kan onder water)
Accuduur: 1200 mAh
Geschikt voor Kobo Plus: ja

Wil je graag een e-reader met een extra groot scherm? De Kobo Sage heeft een lekker groot scherm van 8 inch. Ideaal voor slechtzienden of wanneer je een groot scherm gewoon prettiger vindt. Ook als je niet slechtziend bent. Buiten is er vaak fel licht, wind, lawaai en dan is het soms minder makkelijk lezen. Daardoor is deze e-reader handig voor outdoor gebruik zoals wanneer je op de camping bent.

Een groot scherm leest gewoon makkelijker, zeker wanneer je zoals ik, slechtziend bent. Ik heb de voorganger van deze e-reader de Kobo Forma, die niet meer te koop is, dan ook al jaren. Het is ook nog eens een waterdichte e-reader. Het gewicht is vergelijkbaar met de kleinere varianten dus je krijgt ook geen lamme hand van deze e-reader. Een handige extra feature is Kobo Stylus. Daarmee kun je tekst markeren of aantekeningen maken. Zo kun je interessante stukken tekst nog eens teruglezen.

Lees ook:  Boekreview: Wanderlust USA; Waan je op de mooiste Noord-Amerikaanse trails

Waar te koop?

Kobo Sage


E-reader voor buiten kopen, waar let je op?

Opslagruimte: Tegenwoordig hebben de meeste e-readers 8 GB aan opslagruimte. Schrik niet, maar daar passen rond de 6.000 boeken op. Daarmee heb je dus echt een hele bibliotheek bij je. Koop je een tweedehands e-reader? Let dan wel even op het aantal GB aan opslagruimte. Dat ligt namelijk veel lager bij oudere e-readers.

Scherm: Ben je van plan om de e-reader ook in het donker te gebruiken? Let dan zeker op helderheid en resolutie. De resolutie wordt weergegeven in ppi. De beste resolutie is momenteel 300 ppi. 

Backlight: Handig zijn ook de e-readers met ingebouwde schermverlichting. Daarmee kun je ook een boek lezen wanneer het schemert of donker is. En er zijn ook e-readers met een blauwlichtfilter. Die kunnen blauw licht wegfilteren. Dat is rustiger voor je ogen.

Grootte apparaat: E-readers zijn er in verschillende maten. Een kleine past makkelijker in je tas. Een grotere biedt meer comfort tijdens het lezen, omdat er meer tekst op het scherm past. Let ook op het gewicht wanneer je hem in je handtas meeneemt. Dit varieert van 150-200 gram en dat kan echt verschil maken wanneer je hem elke dag meeneemt.

Groter lettertype: Bij de luxere e-readers kun je zelf de lettertypegrootte instellen. Kost het je veel energie om een tekst met kleine letters te lezen? Dan kun je met zo’n e-reader de letters dus vergroten.

Waterdicht: Wil je ook lekker in bad met je e-reader of naast je spatterende kids in het zwembad kunnen lezen, dan is dit wel erg makkelijk. De waterdichtheid wordt uitgedrukt in IPX. Kies bij voorkeur voor een IPX8 e-reader, dan weet je zeker dat hij optimaal waterdicht is.

Accuduur: Heb je niet overal stroom of vind je het vervelend als je de e-reader vaak moet opladen? Let dan zeker ook op de accuduur. Maar omdat het scherm van de e-reader weinig ververst hoeft te worden, is de batterijduur vaak wel heel lang.

beste e-reader camping

Losse e-books, abonnement of bieb?

Een e-reader kopen begint eigenlijk ook met de keuze voor een platform waar je je online boeken koopt of leent. Want je kunt niet elk platform of type e-book op elke e-reader gebruiken. Bedenk dus eerst waar je je boeken graag wilt lenen en of dit platform wordt ondersteund door de e-reader die je wilt kopen. Wil je graag elk willekeurig e-book op je e-reader kunnen plaatsen, dan vallen bepaalde e-readers namelijk af als keuze.

Wanneer je heel veel boeken leest, dan is Kobo Plus een aanrader als platform. Daar heb je keuze uit 270.000 e-books en 20.000 luisterboeken. Lees je vooral ook graag populaire Nederlandse boeken? Dan is Kobo Plus ook een betere keuze dan bijvoorbeeld de Amazon Kindle Unlimited die alleen met Kindle e-readers werkt en waar voor de Nederlandse markt een beperkter aanbod is.

Verder heeft ook de gewone bibliotheek een groot aanbod met e-books en luisterboeken wat prima werkt, maar het op je e-reader zetten is iets meer werk en het abonnement is maar iets goedkoper dan Kobo Plus.

Wat is de beste e-reader voor op vakantie?

Wij vinden de Kobo Libra 2 echt de beste allround e-reader en deze is er nu ook in kleur als Kobo Libra Colour en de resultaten zijn best goed te noemen. Lekker licht en compact, en het scherm is wel groot genoeg om alles goed op te kunnen lezen. Je kunt bijna een hele bibliotheek kwijt op dit apparaatje. Met 32 GB passen er maar liefst 24.000 boeken op. De Kobo Libra is ook prima geschikt voor op vakantie of op reis, want hij is waterdicht, licht en klein van formaat. Ook heeft hij een lange accuduur, waardoor je hem niet steeds hoeft op te laden. 

Is klein en lichtgewicht belangrijk voor je, dan is de Kobo Clara BW de beste keus.  Voor een kleuren e-reader om bijvoorbeeld strips en prentenboeken te lezen is de PocketBook Inktpad Color 3 je beste keuze, maar de Kobo Libra Colour is voor de meesten ook een prima keus en werkt met Kobo Plus. en voor slechtzienden die een groot scherm willen, is het juist de Kobo Sage. Al deze e-readers zijn waterdicht en hebben een geschikt scherm voor buiten. 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

4 reacties

 • Extra tip
  Koop je ereader bij Bol.com dan kun je de aangekochte boeken makkelijk synchronizeren. Als je meerdere ereaders in gezin hebt, dan zou ik alle ereaders koppelen aan één account. Dan kan iedereen de aangekochte boeken eenvoudig lezen.

   • nog een tip
    Download de boeken uit je Bol.com account op je laptop of computer als epub bestand. Dan kan je de boeken vervolgens op de e-readers van het hele gezin zetten.

    • Dat kan ook maar met een kobo plus account voor het gezin komen ze automatisch op alle ereaders te staan. Vind ik makkelijker maar dan moet je wel een abonnement hebben

Laat jouw reactie achter

Sending