6 x de beste brander voor camping én trektocht!

fb03d98ac79227b97dfc7daa579038e7?s=55&d=mm&r=g Rick Lekker een campingpotje bereiden of even snel wat eten, afhankelijk van je gasbrander kan je allerlei gerechten maken. Maar de branders die ik gebruik op de camping of in de camper, zijn niet te vergelijken met mijn brander voor tijdens een trektocht. Toch gaan we in dit artikel beide branders met elkaar vergelijken. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? En welke brander is geschikt voor jouw kampeeravontuur of hike? Campingbrander vs. brander voor hiking?

1 of 2 pitten op je campingbrander?

De meeste kampeerders kiezen voor een 2 pits kooktoestel zoals we die eerder in de test hadden. Toch is het soms handig om, maar met één pit op pad te gaan als je compact kampeert, een extra brander voor buiten de camper of caravan wilt hebben of juist met een rugzak op wandelvakantie of fietsvakantie gaat.

Daarom heb ik zowel voor trektochten als voor korte compacte weekendtrips mijn favoriete branders op een rij gezet. 

De 3 beste 1 pits branders voor kamperen:

Brander camping

Campingaz Camp Bistro 3 

Ga je kamperen en wil je wel een zo compact mogelijk setje mee? Dan is de Campingaz Camp Bistro 3 precies waar je naar op zoek bent. Zo is hij klein, goedkoop en heeft hij uitstekende kookprestaties. In plaats van een grote gasfles is er een makkelijk compartiment voor jouw gasflesje. Net als thuis kan jij het vuur hoog of laag zetten met een simpele draai aan de knop. Zie jij jezelf al deze overheerlijke bananen pancake maken op de camping? 

1 pits kooktoetsel camping

Campingaz Super Carena R brander

Als ik aan een campingbrander denk, dan denk ik aan de Campingaz Super Carena brander. Want je zal niet de enige zijn die deze campingbrander gebruikt. Wij hadden hem tijdens de camperreis ook standaard in het keukenkastje.

Wij hielden ervan om regelmatig even buiten te koken in plaats van in die warme camper. Dan is dit een ideaal model. Je zet hem zo tussen jullie in op tafel. Terwijl de één de aardappeltjes aan het snijden is, kan de ander lekker koken. Je kan voor deze campingbrander gewoon gebruikmaken van de standaard Campingaz gasflessen.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Primus Moja Stove campingbrander

Eerder testten we al de Primus Kinjia stove die als één van de beste uit de kooktoestellen test kwam. Primus wil dat iedereen lekkere gerechten kan bereiden in ‘’the outdoors’’, of je nu op de camping staat of een trektocht maakt. Maar Primus vindt ook dat het allemaal wel wat stijlvoller kan. Daarom hebben ze de Primus Moja Stove campingbrander op de markt gebracht.

Een luxe handgreep, je kan gewoon gebruikmaken van een lichtgewicht gasblikje en hij weegt in totaal maar 2 kilo. Weinig ruimte in de auto? Dan is de Primus Moja Stove het brandertje voor jouw vakantie. Wist je trouwens dat geen van de Primus producten in China geproduceerd worden? Alles is ‘made in Europe’. Dit betekent dat het een stuk duurzamer is.

Lees ook:  Welk camping koffiezetapparaat? 10 x koffie zetten op de camping

De 3 beste branders voor trektochten

Ervaring Jetboil Flash

Jetboil Flash

De Jetboil is mijn ‘’go-to’’ brandertje wanneer ik een trektocht ga maken. Het is een compact systeem waarbij je je pannetjes, brandertje en gasflesje in één keer kan meenemen. Je zet hem makkelijk in elkaar en hij is erg stabiel.

Het makkelijkste van de Jetboil Flash is dat hij ontzettend snel je water kookt. Met de snelheid van een normale waterkoker ben je binnen de kortste keren klaar. Je ziet dan ook dat er veel camperaars en kampeerders zijn die ook een Jetboil Flash of het kleinere broertje de Zip meehebben op vakantie.

brander trektocht

MSR Pocket Rocket 2 Stove

Wil jij een los pannetje meenemen tijdens je trektocht, dan is de MSR Pocket Rocket 2 Stove een goede optie als brander. Je krijgt namelijk enkel een ontzettend compact brandertje. Hij past op alle gasblikjes met schroefdraad. Vooral het formaat is zeker een reden om hem te kopen. Hij weegt maar 73 gram en je hebt je water gekookt binnen 3,5 minuten.

Brander fietsvakantie

Primus Firestick Stove Titanium

De Primus Firestick Stove is een ontzettend ingenieuze brander van Primus, gemaakt van lichtgewicht titanium. Het is een brandertje dat bijna net zo groot is als een aansteker. De Primus Firestick Stove is een van de duurdere trektocht branders op de markt. Hij is sterk en niet kapot te krijgen. Het fijne is dat je geen lucifers nodig hebt, want er zit een kleine ontsteking ingebouwd. Hij weegt zo’n 89 gram en is gemaakt voor de standaard gasblikjes.

Beste brander camping

Brander kopen? Waar moet je op letten? 

Een gasbrander kan je beoordelen op verschillende punten. In dit artikel ga ik dit doen op basis van: draagbaarheid/gewicht, de brandstoftypes, de kookprestaties, de stabiliteit en de prijs.

1.     Gewicht & draagbaarheid

Brander voor kamperen: Bij het kamperen maakt het vaak niet uit hoe groot een brander is. Zo kan je hem gemakkelijk kwijt achter in je auto of in een kratje. Hij mag dus best wat groter en zwaarder zijn. Vaak brengt dat voordelen met zich mee zoals: een betere stabiliteit en de gasbrander is vaak beter waardoor je functioneler kan koken. Het nadeel is dat je een zwaardere brander minder snel even meeneemt voor een picknick bijvoorbeeld.

Brander voor trektochten: Bij een gasbrander voor trektochten wordt er natuurlijk gekeken naar het gewicht. Het moet zo compact mogelijk, want iedere gram moet je meetillen op je rug. Daarom zijn er branders gemaakt zoals een compact 2-1 systeem als Jetboil of minibrandertje zoals de MSR-Pocket Rocket 2 Stove. Ikzelf ga erg graag voor de Jetboil Flash, dit omdat je alles erg compact bij elkaar in kan doen. Zo is ook gelijk je rugzak een stuk minder vol.

2.     Kookprestaties

Brander voor kamperen: Vaak gebruik je op de camping of in de camper een twee-pits kooktoestel. Maar in dit artikel ga ik het vooral met je hebben over de eenpits kooktoestellen. De kookprestatie van de eenpits branders voor tijdens het kamperen zijn vaak een stuk krachtiger en de pitten zijn breder. Hierdoor zal je meer een kookervaring hebben zoals thuis, dan met de kleine brandertjes die je meeneemt tijdens een trektocht. Het harder en zachter zetten van je brander is ook een stuk gemakkelijker bij de branders voor het kamperen. 

Lees ook:  Biolite Campstove 2 Bundle: Voor het ultieme gadgetgevoel

Brander voor trektochten: Eenvoud, dat is eigenlijk het codewoord wanneer je een trektocht gaat maken. Van slaapmatje tot brander. Alles moet zo eenvoudig mogelijk zijn. De brander voor een trektocht is compact en licht van gewicht. De maaltijden die je klaarmaakt, zullen geen culinaire hoogstandjes zijn. Daarom beperk je het vaak tot een simpele eenpansmaaltijd, want je neemt natuurlijk niet twee branders mee tijdens een trektocht. 

3.     Stabiliteit

Brander voor kamperen: De campingbrander is gemaakt om stabiel te zijn. Zo zitten er metalen poten aan vast waardoor die stevig op de grond kan staan. Daarnaast is het oppervlak ook stabiel en heb je zelfs opstaande randen die wind tegen kunnen houden. Over het algemeen staan je pannen bij een brander voor kamperen als een huis.

Brander voor hiking: Een trektochtbrander is ontworpen om zo licht mogelijk te zijn. Er wordt dus bezuinigd op allerlei onderdelen. Hierdoor is de stabiliteit vaak ook minder. Zo heb ik weleens gehad dat het water begon te koken, waardoor het pannetje iets bewoog. Hierdoor viel de volledige inhoud van mijn pannetje om. Je kan dus maar beter letten op welke ondergrond je hem neerzet. Zeker wanneer je in de pot moet roeren, is zo’n trektochtbrander niet heel praktisch.

4.     Brandstoftypes

Brander voor kamperen: Bij een brander voor het kamperen kan je vaak gebruikmaken tussen verschillende brandstoffen: propaan, butaan, lpg of zelfs benzine. Je hebt hiervoor verschillende navulbare flessen die je kan gebruiken. Het is soms wel goed zoeken naar de juiste aansluiting of de juiste flessen wanneer je in het buitenland bent. Vooral voor de Campingaz kan dit nog weleens voor problemen zorgen. Dit hebben wij tenminste ondervonden tijdens onze camperreis in de Balkan.

Brander voor trektochten: Voor de meeste gasbranders voor trektochten heb je een gasfles nodig met schroefsysteem. Deze gasflessen zijn bijna in alle landen wel te koop. Maar toch ben je erg gebonden aan dit ene systeem. Het voordeel van deze gasflesjes is dat ze vaak erg efficiënt zijn en je ze langdurig kan gebruiken tijdens een trektocht, je hebt dus niet zo veel nodig. 

5.     Prijs

Brander voor kamperen: Over het algemeen zijn de branders voor het kamperen een stuk duurder. Dit komt doordat ze zwaarder, krachtiger, efficiënter en stabieler zijn. Je hebt meer functies op een campingbrander en de kookprestaties zijn vaak ook stukken beter.

Brander voor hiking: In de meeste gevallen zijn brandertjes voor trektochten een stuk goedkoper. Ze zijn licht en compact en door het gebruik van minder materiaal schelen ze flink in de prijs.

Wat is de beste brander? 

Wat de beste brander is, hangt erg af van hoe je gaat kamperen. Alle 6 hierboven zijn in ieder geval toppers. Voor mij persoonlijk is de Jetboil Flash favoriet op trektochten omdat alles lekker in elkaar past en je meteen een pannetje meehebt.  Op de camping gebruik ik buiten de camper de Campingaz Camp Bistro 3 omdat alles netjes in een koffertje is op te bergen en de pit echt lekker wat ‘pit’ heeft. 

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending