Beste compacte camping BBQ 2024? 6 getest!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Wat is de beste camping BBQ? Die vraag heb ik al vaak gehad. Inmiddels hebben we veel verschillende camping barbecues en tafelbarbecues getest. Daarbij kijken we naar de pakmaat en het gewicht, maar vooral natuurlijk ook of je er fijn mee kunt barbecueën, of hij makkelijk in gebruik is en of hij multifunctioneel is in te zetten. Onze ervaringen komen bijeen in deze camping BBQ-test!

Compacte camping BBQ of Tafelbarbecue?

In deze test kijken we bewust naar compacte camping BBQ’s. De grotere gasbarbecues voor op de camping hebben we eerder al eens getest Lees dus vooral reviews van de Campingaz Party Grill 600, Cadac Carri Chef 50  en Cadac Citi Chef 40 als je juist op zoek bent naar een grotere camping BBQ.

Vooral kampeerders met een tent, vouwwagen of kleine camperbus zijn op zoek naar de beste combinatie van een BBQ waarop je lekker kunt grillen en eventueel koken, maar die ook nog makkelijk in je bagage of in je camperkastje past. Uiteindelijk hebben we zes barbecues getest waarvan er vier gasbarbecues zijn, één een BBQ op kolen én één gecombineerd.

beste campingbbq test

Welke camping barbecues zijn getest?

Safari Chef 30Party Grill 400 Cobb Premier AirSkotti GrillNomadIQ BBQCampingaz 360 Grill
Grill oppervlak615 cm²660 cm²707 cm2638 cm²1460 cm²707 cm²
Brander(s)11n.v.t121
Aantal personen:1 - 41 - 41 - 41 - 41 - 8
BrandstofPropaan / ButaangasPropaan / ButaangasCoblestone houtskool briketPropaan /
Butaangas, houtskool, hout
Butaangaas
Hoogte grill:30,4 cm33 cm19 cm17,6 cm19 cm 16 cm
Gewicht3,6 kg4,92 kg3,6 kg3,3 kg5,6 kg5,1 kg
Warmtecapaciteit: 1.8 kW2,0 kWn.v.t2,5 kW3,2 kW2,4 kW
Gem. gasverbruik: 130 gr. p. uur145 gr. p. uurn.v.t.180 gr. p. uur196 gr. p. uur175 gr. p. uur
Automatische ontstekeing:jajaneeneejaja
Draagtas:jajaoptioneeljaSchouderriemja
Pakmaat:33 x 33 x 23 cm.36 x 35 x 27 cm 32 x 32 x 35,5 cm 45 x 30 x 3,5 cm41 x 36 x 13 cm35 x 35 x 16 cm
GasflessenLP = met drukregelaar
HP = EN417 gastankje
- Met drukregelaar
- CV470
N.v.t - EN417 gastankje
- met gas adapter slang aan te sluiten op drukregelaar
"- EN417 gastankje
- met gas adapter slang aan te sluiten op drukregelaar"
- Met drukregelaar
- CV470
Standaard Assecoires: Tas, Pandrager, BBQ grillplaat, bakplaat en pan/dekselTas, bak/grillplaat, pandrager, rooster, wok/desksel Bakplaat, handgreepTas, BakplaatGrillplaat, schouderriemTas, Bakplaat
Opties: Pizzasteen,
BBQ Plancha,
Paella pan,
beschermhoes buiten
PizzasteenTas, grillplaat, wok, rottistandaard, pizzasteen, bakvorm, waterketelPlancha, deksel, braadpan, tangBeschermhoes, dichte grillplaat, koelrugzak
Prijs€€€€€€€€€€
Check prijs >Check prijs >Check prijs >Check prijs >Check prijs >Check prijs >

Hoe zijn de camping barbecues getest?

Elke camping BBQ van de bovenstaande 6 is door ons zelf getest. We hebben ermee gekampeerd en verschillende keren mee gebarbecued zodat we je in detail kunnen vertellen wat we de voordelen en nadelen van iedere BBQ vinden. Daarbij hebben we op verschillende aandachtspunten gelet:

Barbecueën / koken: Enerzijds is gekeken hoeveel ruimte er is op de grillplaat, hoeveel power de camping BBQ heeft en of dit goed te reguleren is. Daarnaast kijken we ook of je de BBQ ook als kooktoestel kunt gebruiken en natuurlijk of alles egaal gaar wordt en de hitte goed wordt verdeeld.

Pakmaat / gewicht: Daarnaast zijn ook de pakmaat en het gewicht uiteraard van belang. Daar zit namelijk nog een verschil tussen van 3 kg tot twee keer zo zwaar en van een pakketje ter grootte van een stapeltje A4’tjes van 3 cm dik tot de grootte van een kleine skippybal. Dat scheelt nogal in je kofferbak.

Gebruiksgemak: Als laatste is het ook belangrijk om te kijken hoe makkelijk het in- en uitklappen gaat, of het makkelijk schoon te maken is, of het multifunctioneel gebruiken van bijvoorbeeld een deksel of wok werkt en hoe stabiel de campingbarbecue is.

campingbbq test

Wat is de beste camping BBQ?

Dé beste compacte camping BBQ is uiteindelijk voor iedereen anders. De één vindt de pakmaat het belangrijkste, de ander juist de grill ervaring en weer een ander of je hem multifunctioneel kunt gebruiken. In de verschillende categorieën komen er voor ons wel favorieten uit én een beste koop.

Klein en fijn: Wat betreft pakmaat en gewicht is er één grote winnaar van de test. Er is namelijk geen andere camping barbecue die zo klein kan worden opgevouwen als de Skotti Grill.  Het oranje pakketje dat je overhoudt, is maar 45 x 30 x 3,5 cm groot en weegt 3,3 kg. Makkelijk ergens onder te schuiven en qua bakprestaties en power presteert deze BBQ ook bovengemiddeld zowel op houtskool als op gas.

Voor grote gezinnen: Alle BBQ’s uit de test hebben ongeveer een gelijk grilloppervlak van rond de 630 cm² wat voor een gezin van tot 4 personen vaak net genoeg is. Alleen de NomadIQ BBQ kun je naar twee kanten openklappen, waardoor deze een twee keer zo groot grilloppervlak van 1430 cm² heeft. Daarnaast zijn de BBQ-kwaliteiten erg goed. Wel heeft deze krachtpatser een iets hoger gasverbruik én is het qua gebruiksgemak soms een beetje zoeken.

Lees ook:  Review: Safari Chef 30 kleine handige gasbarbecue en kookpit in één

Echte BBQ: Voor sommige kampeerders is een gas-BBQ vloeken in de kerk. Echt barbecueën doe je op houtskool. De twee compacte camping BBQ’s uit de test die (ook) op houtskool werken, zijn de Cobb én de Skotti. Qua houtskool BBQ steekt de Cobb Premier Air er dan echt bovenuit.

Een rokerige smaak, een onderkant die koud blijft en dus het gras niet verpest en eventueel zelfs op tafel of in de boot kan staan. Enige is dat je eigenlijk geen meegeleverde accessoires bij de standaard versie hebt en hoewel cobblestones worden geadviseerd ook met briketten uit de voeten kunt. 

Beste koop: Welke camping barbecue is dan de beste koop? Als je naar alle belangrijke onderdelen kijkt zoals: grillgemak, multifunctionaliteit, schoonmaken, pakmaat, gewicht, gebruiksvriendelijkheid en prijs/kwaliteit dan komt uiteindelijk de Cadac Safari Chef 30 als beste koop uit de test. Het is de één na goedkoopste na de Party Grill 400, maar kost maar de helft van de NomadIQ barbecues én heeft voor de meeste kampeerders alles wat je nodig hebt.

Top beste compacte camping BBQ’s

Laten we per barbecue nog even kort kijken wat de voordelen en nadelen van iedere camping BBQ zijn. Dit is een samenvatting, wil je alle details weten van onze ervaring met een specifieke barbecue, klik dan vooral door naar de uitgebreide review van die barbecue.

campingbbq test beste koop

Cadac Safari Chef 30, beste koop

8.8
Specificaties
Safari Chef 30
Grill oppervlak615 cm²
Brander(s)1
Aantal personen:1 - 4
BrandstofPropaan/Butaangas
Hoogte grill:30,4 cm
Gewicht3,6 kg
Warmtecapaciteit: 1.8 kW
Gem. gasverbruik: 130 gr. p. uur
Automatische ontstekeing:ja
Draagtas:ja
Pakmaat:32.6 x 32.6 x 22.5 cm.
GasflessenLP = met drukregelaar
HP = EN417 gastankje
Standaard Assecoires: Tas, Pandrager, BBQ grillplaat, bakplaat en pan/deksel
Opties: Pizzasteen,
BBQ Plancha,
Paella pan,
beschermhoes buiten
Prijs€€

Deze Safari Chef 30 is echt handig als je geen megabarbecue nodig hebt. Hij is echt lekker handzaam, klapt in en uit in een handomdraai en de brander verspreid de warmte goed. Hoewel dit wel de minst krachtige brander uit de test is, is hij wel als één van de weinigen goed te reguleren. Inmiddels hebben we ook de nieuwere Safari Chef 30 Compact getest, maar deze gewone Safari Chef blijft mijn voorkeur hebben omdat hij gebruiksvriendelijker en handzamer is.

Door de pandrager en de dekselpan kun je er ook gewoon mee koken. Als je zou willen, is dit een prima vervanger voor je gasstel én BBQ. Zelfs een gezin van 4 kan er nog prima van eten. Eenmaal klaar past hij na even schrobben en oefenen ruim weer in de tas en daar is ook nog ruimte voor wat servies. Je kunt hem door de één na kleinste pakmaat uit de test, na de Skotti Grill, ook makkelijk meenemen naar een picknick, thuis in de tuin of op de boot. Lees de uitgebreide review…

Waar te koop:

skotti beste campingbbq kleinste

Skotti Grill, kleinste pakmaat

8.6
Specificaties
Skotti Grill
Grill oppervlak638 cm²
Brander(s)1
Aantal personen:1 - 4
BrandstofPropaan/Butaangas, houtskool hout
Hoogte grill:17,6 cm
Gewicht3,3 kg
Warmtecapaciteit: 2,5 kW
Gem. gasverbruik: 180 gr. p. uur
Automatische ontstekeing:nee
Draagtas:ja
Pakmaat:45 x 30 x 3,5 cm
Gasflessen- EN417 gastankje
- met gas adapter slang aan te sluiten op drukregelaar
Standaard Assecoires: Tas, Bakplaat
Opties: Plancha, deksel, braadpan, tang
Prijs€€

De kleine en vooral platte pakmaat van de Skotti barbecue is wat mij betreft echt bijzonder. Het platte pakketje van maar 3,5 cm dik in de bijgeleverde oranje tas past altijd wel bij je bagage. Dit is de lichtste en ingepakt kleinste camping BBQ uit de test.  

Het dikke roestvrij staal geeft de Skotti grill een stoer uiterlijk en zorgt ervoor dat hij stevig in elkaar zit. Zonder gereedschap zet je met deze opvouwbare gasbarbecue in een paar minuten een kwalitatief hele goede barbecue in elkaar die je dus echt gemakkelijk meeneemt naar bijvoorbeeld de camping, maar ook naar het strand of een picknick in het park.

De Skotti past gewoon in je fietstas! Op de Skotti kun je vlees of vis grillen, maar je kunt er ook op koken, stomen, roken of een eitje op bakken met de extra Boks. Hij werkt op butaan én propaangas, houtskool of zelfs hout, de Skotti is iets meer werk om in elkaar te zetten, maar wel echt een topbarbecue. Lees de uitgebreide review…

Waar te koop:

beste campingbarbecue grote groepen

Nomadiq BBQ, lekker groot

7.8
Specificaties
NomadIQ BBQ
Grill oppervlak1460 cm²
Brander(s)2
Aantal personen:1 - 8
BrandstofButaangaas
Hoogte grill:19 cm
Gewicht5,6 kg
Warmtecapaciteit: 3,2 kW
Gem. gasverbruik: 196 gr. p. uur
Automatische ontstekeing:ja
Draagtas:Schouderriem
Pakmaat:41 x 36 x 13 cm
Gasflessen- EN417 gastankje
- met gas adapter slang aan te sluiten op drukregelaar
Standaard Assecoires: Grillplaat, schouderriem
Opties: Beschermhoes, dichte grillplaat, koelrugzak
Prijs€€€

Hoewel de NomadIQ een hoge gadgetfactor heeft en je je soms een kleine Hans Klok voelt als je hem neerzet, is het een handige uitvouwbare gas-BBQ. Meenemen is door de schouderband makkelijk, maar ook wel noodzakelijk omdat het de zwaarste BBQ uit de test is. Uitvouwen en aansluiten en ook inklappen zijn handelingen die je eerst een paar keer moet doen voordat je het doorhebt, maar blijft ook na een jaar gebruik minder intuïtief dan bij andere compacte gasbarbecues. 

Lees ook:  Review: Eurotrail opvouwbare pannen, zakken ze niet in?

Eenmaal uitgeklapt heb je echt een grote gasbarbecue, die met 1430 cm² het grootste grilloppervlak heeft en waarmee je makkelijk voor 8 personen kunt barbecueën.  Het grillen gaat bovengemiddeld goed en dat je de twee grillplaten met een afzonderlijke brander kunt instellen, maakt het barbecueën zeker als je vis en vlees of vega en vlees tegelijk wilt koken, makkelijker.

Wel gebruikt hij meer gas dan gemiddeld en is hij aardig aan de prijs, ook omdat je er standaard weinig extra accessoires bij krijgt. Lees de uitgebreide review…

Waar te koop:

Campingaz Partry Grill 400

Campingaz Party Grill 400, budget optie

7.2
Specificaties
Party Grill 400
Grill oppervlak660 cm²
Brander(s)1
Aantal personen:1 - 4
BrandstofPropaan/Butaangas
Hoogte grill:33 cm
Gewicht4,92 kg
Warmtecapaciteit: 2,0 kW
Gem. gasverbruik: 145 gr. p. uur
Automatische ontstekeing:ja
Draagtas:ja
Pakmaat:36 x 35 x 27 cm
Gasflessen- CV470
- met gasdrukregelaar
Standaard Assecoires: Tas, bak/grillplaat, pandrager, rooster, wok/desksel
Opties: Pizzasteen
Prijs

De Campingaz Party Grill 400 is de goedkoopste gasbarbecue uit de test.  Met de grillplaat is BBQ’en goed te doen, met het rooster niet. Het gas op een laag volume regelen blijft lastig, maar de BBQ is wel snel heet.  Met de pandrager en vele standaard extra’s zoals de wok en espressodrager is de barbecue echt multifunctioneel en voor korte vakanties als enige kooktoestel te gebruiken.

Hoewel de bouw en kwaliteit van de Party Grill in vergelijking met vroeger echt wel verbeterd zijn, vind ik vooral de schaal en deksel en losse poten allemaal minder handig en sterk aanvoelen als bij andere merken uit de test. Dat zie je gelukkig in de prijs dan ook terug, waardoor het een budgetkeuze is waar je ook met een gezin van 4 op kunt barbecueën. Lees de uitgebreide review…

Waar te koop:

cobb review

Cobb Premier Air, toch op kolen of gas

8.2
Specificaties
Cobb Premier Air
Grill oppervlak707 cm2
Brander(s)n.v.t
Aantal personen:1 - 4
BrandstofCoblestone houtskool briket
Hoogte grill:19 cm
Gewicht3,6 kg
Warmtecapaciteit: n.v.t
Gem. gasverbruik: n.v.t.
Automatische ontstekeing:nee
Draagtas:optioneel
Pakmaat:32 x 32 x 35,5 cm
Standaard Assecoires: Bakplaat, handgreep
Opties: Tas, grillplaat, wok, rottistandaard, pizzasteen, bakvorm, waterketel
Prijs€€€

Als je het leuk vindt om op de camping lekker te koken en als een echte BBQ alleen op houtkool kan, dan is de Cobb Premier Air een geschikte keuze! Door het gebruik van de cobblestones / briketten van houtskool krijg je een meer gerookte smaak van het vlees en de groente. Je kunt de Cobb overal neerzetten, omdat de onderkant koud blijft, dus ook op tafel of in de boot.

Standaard zitten er niet veel accessoires bij zoals een tas en rooster, maar deze zijn wel erg handig en los aan te schaffen. Als je die erbij moet kopen en vooral van cobblestones gebruikt (Je kunt ook gewoon briketten gebruiken), kan het wel een prijzig verhaal worden, maar dan heb je wel een heel praktische houtskool BBQ die door de ‘air’-gaatjes goed te reguleren is. Daarnaast is er voor de gasbbq liefhebbers nu ook een COBB Pro Gas (die we ook getest hebben) die eigenlijk hetzelfde werkt maar dan op gas.  Lees de uitgebreide review.

Waar te koop:

Zijaanzicht1 bakken hamburgers en groente

Campingaz 360 Grill, dé tafelbarbecue

7.6
Specificaties
Campingaz 360 Grill
Grill oppervlak707 cm²
Brander(s)1
Aantal personen:1-4
Brandstofgas
Hoogte grill:16 cm
Gewicht5,1 kg
Warmtecapaciteit: 2,4 kW
Gem. gasverbruik: 175 gr. p. uur
Automatische ontstekeing:ja
Draagtas:ja
Pakmaat:35 x 35 x 16 cm
Gasflessen- Met drukregelaar
- CV470
Standaard Assecoires: Tas, Bakplaat
Opties: n.v.t.
Prijs

De Campingaz 360 Grill CV is een echte tafelbarbecue. Overal waar je je tafel horizontaal en stabiel kwijt kunt, richt jij je mobiele keuken in. Gezellig ook dat je aan tafel je maaltijd bereidt. Je hoeft dus niet van je plek om je eten in de gaten te houden en kunt er met zijn allen omheen zitten. 

De Campingaz 360 Grill CV is een compact, veilig en gebruikersvriendelijk apparaat.  Een leuk en gezellig alternatief voor een barbecue of skottelbraai op de camping. Gebruik je hem als enige kookbron? Houd dan wel rekening met een behoorlijke aanslag op je vakantiebudget vanwege het hoge gasverbruik. Lees de uitgebreide review…

Waar te koop:

Wat is de beste kleine camping BBQ nu echt?

Zoals ik aan het begin al aangaf, is “dé beste camping barbecue” voor iedereen anders, afhankelijk van wat je belangrijk vindt.  Wij vinden de Cadac Safari Chef 30 overall de beste camping BBQ en deze krijgt dus ook het predicaat “Beste koop”.

Eervolle vermeldingen zijn er ook, want ook de stoere Skotti Grill doet het als BBQ ontzettend goed op gas én kolen (Dat blijft écht barbecueën) en is opgevouwen echt de allerkleinste met een pakmaat van 45 x 30 x 3,5 cm. Speciaal voor grotere gezinnen en groepen is de NomadIQ met een twee keer zo groot grilloppervlak en een futuristisch uiterlijk een aanrader.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

17 reacties

 • Je bent de WGA vergeten

  • 2.0
   Algemeen
  • 2.0
   Gebruiksgemak
  • 2.0
   Pakmaat
  • 2.0
   Kwaliteit

  Slechte test dus
  Vriend, je bent de WGA vergeten. slechte test dus.

  • Dag Barry,

   Het gaat hier om compacte bbq’s de Go Anywhere doet in naam vermoeden dat hij klein is maar met 64 x 44 x 22 was hij nog te groot voor deze test. Daarom is hij niet meegenomen.

   • En de Weber Smokey Joe met dichte onderkant? M.i. by fat de beste en wellicht zelfs beter dan een ‘gewone’ bbq. Idd niet zo n volledige test. dat is gewoon de beste en ook bijna de goedkoopste dus had niet vergeten morgen worden.

   • Ik snap de opmerking van Barry wel. het een een vrij populaire draagbare bbq van Weber uitgevoerd in gas of kolen/briketten. Daarnaast zijn er veel leuke accessoires verkrijgbaar, wat erg leuk is voor bbq liefhebbers.

    Ik zelf heb nu een jaar de Enders urban pro. Een leuke compacte bbq, waarmee ik bijna alles kan dan wat thuis ook op mijn Joe kan: koken met pan, grillen, roken, bakken, pizza, low&slow etc.

    Misschien is het leuk om een test te doen ‘Ultime reis bbq voor de bbq fanaat’.

    • Wat het een beetje is met kolen bbq’s is dat die tegenwoordig op veel campings in het hoogseizoen niet meer gebruikt mogen worden. Een gas bbq mag dan nog wel. De Enders is ook een fijn exemplaar maar voor deze test echt te groot

     • Martijn damen
      dat klopt, maar de Weber go anywhere is er in kolen èn gas….

     • Hij blijft inderdaad aan de grote kant maar ik ga zeker even naar de gasversie kijken. Dankjewel!

 • Briketten in de Cobb

  • 10.0
   Algemeen
  • 10.0
   Gebruiksgemak
  • 10.0
   Pakmaat
  • 10.0
   Kwaliteit

  Ik heb nog nooit cobblestones in mijn cobb gebruikt. Dat is gewoon marketing. Wij gebruiken briketten. En omdat de cobb aan de buitenkant niet warm wordt kan ie zelfs mee op de boot!

  • Precies!

   • 10.0
    Algemeen
   • 10.0
    Gebruiksgemak
   • 10.0
    Pakmaat
   • 10.0
    Kwaliteit

   Al jaren een Cobb. Geen cobblestones, gewoon briketten.
   En uit te breiden met veel accessoires!

 • nomadiQ Family BBQ 👍🔥

  • 10.0
   Algemeen
  • 10.0
   Gebruiksgemak
  • 10.0
   Pakmaat
  • 10.0
   Kwaliteit

  Krachtpatser van Nederlandse bodem. Wij zijn fan van onze nomadiQ BBQ!
  Wij gebruiken onze nomadiQ BBQ zeer regelmatig en zweren bij de dubbele temperatuurzones en van het grote grilloppervlak. Ideaal voor ons gezin! Vorige week de American pancake bakplaat uitgeprobeerd. Leuke uitbreiding om heerlijke ontbijtjes mee te maken 😋

 • Camping bbq
  Helaas mis ik de weber go anywhere.

  Een hele fijne gas of kolen bbq voor op de camping. Helaas ben ik niet van gas bbq maar in Frankrijk 🇫🇷 wel meestal gewenst

 • Bedankt voor de grondige review!
  Heb je de Primus Kuchoma al eens getest? Ben benieuwd hoe die zou scoren in vergelijking met deze andere bbq’s!

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending