Bell tent kopen? Dit zijn de 6 mooiste + Tips!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen met een Bell tent is kamperen in sfeer. Want katoenen Bell tenten zorgen er meteen voor dat het gezellig is op de camping. Behalve de look en feel heeft een Sahara tent zoals ze ook wel genoemd worden, nog een aantal andere voordelen. Maar wat is nu de beste Bell tent? Waar moet je op letten als je een Bell tent gaat kopen? Ik help je graag op weg.

welke bell tent

Wat is een Bell tent?

Bell tent, Sahara tent, Botique tent, Sibley tent en Tipi tent zijn allemaal namen die mensen gebruiken om een Bell tent de beschrijven. De Sahara tent, Botique tent en Sibley tent zijn inderdaad synoniemen voor Bell tent en mogen door elkaar gebruikt worden om deze éénstokstenten aan te duiden die rond 1850 voor het eerst door het Amerikaanse leger werden gebruikt. Wat veel mensen niet weten, is dat er bij de ingang vaak ook nog een boogvormige stok gebruikt wordt.

Een Tipi tent is echter een ander soort éénstokker tent waarbij de stok midden in de tent hoger is en het schuine deel doorloopt tot op de grond. Een Bell tent heeft nog een kleine verticale wand van ongeveer 50 cm hoog.

Waarom een Bell tent kopen?

Een Bell tent heeft een hoop voordelen en een paar nadelen.

De voordelen:

  • Een gemiddelde Bell tent is makkelijk op te zetten in ongeveer 10 minuten, ook door één persoon.
  • Bell tenten hebben veel leefruimte.
  • Ze zien er gewoon mooi uit, toch?
  • Hij is relatief goedkoop voor een katoenen tent.
  • Door de hoge nokhoogte kun je in het midden altijd staan.
  • Het katoenen tentdoek zorgt voor een fijn binnenklimaat.
  • Er is goede ventilatie door de luiken in de zijwanden en in de nok.
  • Er is relatief simpel een houtkachel zoals de Robens Kobuk tent stove in te plaatsen voor winterkamperen.

De nadelen:

  • Vaak zit er standaard geen slaapcabine in.
  • Je hebt enkel schuine wanden.
  • Door de ronde vorm maak je met bijvoorbeeld slaapmatten niet optimaal gebruik van de ruimte.

Wat zijn de beste Bell tenten?

Wat de beste Bell tent is of zelfs de mooiste, dat hangt van een hoop dingen af, maar vooral van hoe je hem gaat gebruiken. Onderaan dit artikel hebben we nog wat tips voor als je een Bell tent wilt kopen. De onderstaande tenten zijn geselecteerd op kwaliteit en mogelijkheden.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

obelink sahara 500 ultimate bell tent

Obelink Sahara Ultimate Bell tent

De Obelink Sahara Ultimate Bell tenten zijn gemaakt van 100% katoen, geen  310 grams TenCate-kwaliteit maar met 285 gram (eigen inschatting) zwaar genoeg om er heel wat zomers mee weg te kunnen.  Er is een Sahara Ultimate 300, 400, 500 en 600. Dit is de diametermaat. Voor 2 personen is de Sahara Ultimate 300 of 400 als je iets meer ruimte wil, het meest geschikt. Voor een gezin van 4-personen zou ik voor de 500-versie kiezen.

Het grote voordeel van deze Sahara tent ten opzichte van de Obelink Sahara Deluxe en gewone Sahara is het uitritsbare grondzeil. Geen beestjes binnen, maar wel makkelijk te vervoeren: 2 pakketten is minder zwaar dan één grote. Daarnaast is een uitritsbaar grondzeil makkelijker schoon te maken als je ergens lang hebt gestaan.

Pas op, want slaaptent en hordeur zitten er niet standaard bij. De slaaptent is niet per se  nodig, maar vind ik persoonlijk wel fijner slapen en is ook warmer als het koud is. De hordeur is wel echt aan te raden. Er is daarnaast nog een kleine Sahara luifel beschikbaar, zodat je in de avond uit de wind kunt zitten of buiten kunt koken.  

Waar te koop?

artent bell tent

Artent Bell Tent

Iedereen kent de bekende Canvascamp Sibley tent maar een minder bekende Bell tent met een goede prijs-kwaliteitsverhouding is de Artent Bell tent. Deze tenten zijn gemaakt van een in twee richtingen geweven 320gr/m2 ripstop technisch katoen, wat ze bijzonder duurzaam en relatief lichtgewicht maakt.

Lees ook:  Familietent kopen? 10 tips om een miskoop te voorkomen

De Artent tenten zijn er in de maten 400, 500 en 600 cm diameter. Voor een gezin raden we wederom de 500-versie aan. De tent heeft standaard een hordeur én uitritsbaar grondzeil, wat hem praktisch maakt in gebruik. Het design van de tent is klassiek en zonder tierelantijnen. Precies zoals een tent bedoeld is.

Skandika bell tent

Skandika Tipii Canvas Bell tent

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de Skandika Tipii Canvas Tent een echte Bell tent. Hij is leverbaar als 400- en als 500-versie, met dus veel ruimte voor een gezin. Er is geen slaaptent bij beschikbaar, maar de tent heeft wel standaard een hordeur en ook de ventilatiegaten hebben horren.

Het tentdoek is van 285 g/m² katoen wat een prima kwaliteit is om en paar weken per jaar te kamperen en er jaren plezier van te hebben. Deze Sahara tent is echter niet geschikt om hem bijvoorbeeld ieder jaar een heel seizoen buiten te laten staan.

De tent heeft standaard een uitritsbaar grondzeil wat erg fijn is en is qua uiterlijk net even anders dan andere Bell tenten. Iets minder traditioneel en wat meer modern.

Waar te koop?

nordisk asgard bell tent

Nordisk Asgard Bell tent

Nordisk is een Deens tentenmerk met mooie en vooral lichtgewicht Bell tenten. Het tentdoek van de Nordisk Asgard Bell tenten is gemaakt van polykatoen, ook wel technisch katoen. Dat is een mix van 65% polyester en 35% katoen. Het voelt daardoor aan als katoen en heeft een licht vochtregulerende werking, maar het scheelt vooral in kilo’s en hij droogt sneller. De Asgard 12.6 6-persoons Bell tent weegt bijvoorbeeld 16 kilo. Dat is minder dan de helft van andere 6-persoons Bell tenten van katoen.  

De Nordisk Asgard is er in de maten: Mini (2-persoons), 7.1 (3-persoons) 12.6 (tot 6-personen) en 19.6. (tot 10 personen)  Ook bij deze tent is voor iedere maat een slaaptent los bij te bestellen.

Waar te koop?

Obelink Sahara tent

Bell tent: Obelink Sahara Deluxe

De Obelink Sahara Deluxe Bell tenten zijn net als de standaard en Ultimate versie gemaakt van 100% katoen van een kwaliteit waar je jaren plezier van hebt. Er is een Sahara Deluxe met 300, 400 en 500 cm diameter. Voor twee personen zijn vooral Sahara Deluxe 300 of 400  geschikt. Hoewel je met de 400 met zijn tweeën echt flink de ruimte hebt. Voor een gezin van 4 personen zou ik voor de 500-versie kiezen.

Het is verleidelijk om qua prijs voor de gewone Sahara tent van Obelink te gaan, maar het grote nadeel daarvan is dat deze een los grondzeil heeft. Deze Sahara Deluxe Bell tent heeft echter een vast grondzeil. Het fijne daaraan is dat je geen beestjes en vocht in je tent krijgt. Wat mij betreft echt de extra duiten waard. Nadeel is wel dat het hierdoor een groot en zwaar pakket wordt. Vind je dat té zwaar, dan kun je de Obelink Ultimate Sahara Bell tent met uitritsbaar grondzeil overwegen.

Pas op, want ook bij deze tent worden de  slaaptent en hordeur niet standaard bij geleverd. De slaaptent is niet per se nodig, maar vind ik persoonlijk wel fijner slapen en is ook warmer als het koud is. Een hordeur is eigenlijk gewoon een vereiste, zeker als je geen slaaptent gebruikt. Een bijpassende luifel is ook beschikbaar en hoewel het misschien wel een beetje van de sfeer van de Bell tent wegneemt, is het wel erg praktisch.   

Waar te koop?

Bo camp bell tent

Bo-Camp Bell Tent Streeterville

De Bo-Camp Urban Outdoor Streeterville is een populaire Bell tent omdat hij nog een echt klassieke uitstraling heeft. Maar ook omdat de praktische kanten goed geregeld zijn. Het tentdoek van katoen (285g/m²) en het pvc-grondzeil zijn van prima kwaliteit en standaard heeft deze tent een uitritsbaar grondzeil en hordeur. Door de vele ventilatieluiken is hij ook nog goed te ventileren.   

Van deze tent is maar één maat beschikbaar met een diameter van 400 cm, wat voor een gezin van 4 net past, maar voor 2 personen lekker ruim is. Voor de Bell tent is ook een slaaptent beschikbaar maar deze is vaak lastig te verkrijgen. Je zou eventueel ook de Obelink Sahara 400 slaaptent hierin kunnen gebruiken

Lees ook:  Welk tenttapijt heb ik nodig, wat is het beste?

Waar te koop?

Hoe moet je een Bell tent opzetten

Een Bell tent opzetten is echt heel makkelijk. Je kunt het zelfs prima alleen doen. Zoals je hierboven in de video kunt zien, gaat het met zijn tweeën nog net iets sneller. Gemiddeld kost het opzetten van een Bell tent ongeveer 10 tot 20 minuten.

  1. Grondzeil: Je legt  eerst het grondzeil uit en steekt de grondpennen in de grond.
  2. Stokken: Daarna kun je de middenpaal binnen in de tent opzetten en de boogstok bij de deur plaatsen. 
  3. Haringen: Je kunt nu de haringen rondom plaatsen en de haringlijnen strak zetten. Zet deze niet te dicht bij de tent voor een strak resultaat. Mocht je weinig ruimte hebben, dan kun je zogenaamde short guy poles gebruiken. Eventueel ook zelf te maken van een bezemsteel. 

Bell tent kopen, hier moet je op letten:

Een Bell tent uitzoeken kan best gecompliceerd zijn.  Er zijn zo veel keuzes die je moet maken. We helpen je graag een beetje op weg. 

Welk tentdoek heeft je Bell tent?

Er bestaan ook polyester Bell tenten, maar een Bell tent met tentdoek van katoen of polykatoen komt vaker voor.  Polyester heeft namelijk als nadeel dat de tent heel heet wordt in de zon en er condens kan ontstaan.

Dan blijft er nog de keus over tussen een Bell tent van katoen of een Bell tent van polykatoen. Katoen zoals bij de Obelink Ultimate en de Bo-Camp Streeterville tenten  is een natuurlijk product, polykatoen is een mix van polyester en katoen. Katoen zorgt voor een beter binnenklimaat en ademt. Polykatoen zoals bij de tenten van Artent en Nordisk daarentegen, ademt aanzienlijk minder, maar heeft als voordeel dat het een stuk lichter is waardoor je minder hoeft te sjouwen.

Los, vast of uitritsbaar grondzeil?

De basic Bell tent zoals de standaard Obelink Sahara heeft een los grondzeil. Persoonlijk ben ik daar geen fan van. Je kunt nog steeds ongedierte en vocht binnenkrijgen en ook opzetten is vaak een stuk lastiger. Daarom zou ik altijd kiezen voor een tent met een vast of nog liever uitritsbaar grondzeil zoals de ArtentObelink Ultimate en de Bo-Camp Streeterville tenten, want dan heb je daar geen last van. Het voordeel van een uitritsbaar grondzeil is dat je het los kunt maken en makkelijker kunt schoonmaken.

Beste Bell Tent

Bell tent voor 3, 4 of 5 personen? 

Bell tenten zijn er in verschillende formaten. Meestal aangeduid in de naam als 300, 400, 500 of zelfs 600. Het betreft hier de diametermaat in centimeters. Vaak wordt ook gezegd dat 300 een 2-persoons tent is, 400 een 4-persoons, 500 een 5-persoons enzovoort.

De ervaring leert echter dat zeker wanneer je een binnentent gebruikt, je voor 4 personen beter een 5 meter diameter kunt gebruiken en voor 5- personen een 6 meter diameter Bell tent. Dit omdat je anders qua slaapmatten, stok en leefruimte een beetje in de knel komt.

Wat is een goede nokhoogte voor een Bell tent?

Ook de nokhoogte verschilt per tent. Dit heeft vaak ook met de diameter te maken. Een grotere diameter betekent ook een hogere nokhoogte. Een hogere nokhoogte betekent op zijn beurt weer minder bukken. Een minimale nokhoogte om je bijvoorbeeld een beetje comfortabel om te kunnen kleden is 2,5 meter.

Zit er een binnentent in? 

In de meeste  tenten zit niet standaard een binnentent. Je kunt ze vaak wel als optie bijbestellen. Of je dit nodig vindt, bepaal je zelf. Je kunt immers ook een klamboe aan de centrale paal vastbinden. Persoonlijk vind ik een binnentent een stuk comfortabeler. Het isoleert beter, ligt comfortabeler én muggen en insecten hou je sowieso buiten je slaapkamer.  

Bell tent kopen

Wat is de beste Bell tent? 

Tja, zoals zo vaak is daarop het antwoord: “Dat hangt er vanaf!” Want zoals je gezien hebt: de grootte van je gezin en je persoonlijke wensen spelen een belangrijke rol in wat de beste Bell tent voor jou is.  Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor een Bell tent met een uitritsbaar grondzeil, een vaste hordeur, voldoende stahoogte, de mogelijkheid tot slaaptent én van minimaal 285-grams katoen. Uit de bovenstaande lijst blijven dan over de Obelink Ultimate, (wel apart de hordeur aanschaffen, en van technisch katoen de Artent). Als gewicht en pakmaat van belang zijn dan is de Nordisk Asgard het overwegen waard. 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

  • Ultieme Belltent?

    • 10.0
      Algemeen
    • 10.0
      Gebruiksgemak
    • 6.0
      Pakmaat
    • 10.0
      Kwaliteit

    ventilatiemogelijkheid niet te onderschatten kwaliteit bij hete zomers
    Grappig dat je de Canvascamp Sibley wel zijdelings noemt maar niet bespreekt. Wij hebben al jaren deze tent in de 5m variant en Pro Ultimate versie. Deze heeft als unieke feature dat de staande wand geheel rondom dubbel is uitgevoerd in katoen en in horrengaas; beide inritsbaar aan het kuipzeil. Dit kom je bij geen enkele andere fabrikant tegen. Dit geeft ongekende insectvrije ventilatiemogelijkheden wat echt een feest is bij warme zonnige dagen. Je rolt gewoon rondom de gehele staande wand omhoog terwijl het gaas blijft zitten!. Het werkt nog veel beter dan die standaard ‘halve maan’ raampjes die er overigens ook gewoon in zitten. Dit maakt deze tent voor ons de ultieme gezinsBell-tent! Kan ook met fluitend gemak de concurrentie aan met de klassieke De Waard-tenten van vergelijkbare afmeting.

  • Te groot voor de camping?
    Beste kampeermeneer, zo’n bell tent lijkt me beregezellig. Wij overwegen de 5 meter variant aan te schaffen, maar ik verneem dat je bij de diameter nog zo’n 3 meter aan scheerlijnen op moet rekenen. Ik maak me daarom een beetje zorgen of dat op de meeste NL en Europese campings wel past. Heb je – of heeft een andere lezer – daar ervaring mee?

    • # meter is veel maar een meter moet je wel ongeveer vanuit gaan. Er zijn echter ook ‘paaltjes’ verkrijgbaar die je tussen de haringlijnen kunt zetten zodat deze minder lang zijn.

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending