Je baby goed en veilig laten slapen op de camping? Zo doe je dat!

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Afgelopen zomer hebben we gekampeerd met ons zoontje. De eerste keer was hij zes weken en was het ook ’s nachts een heerlijke temperatuur. Toen hij drie maanden was, reisden we naar Zweden. Overdag was dat heerlijk, maar ’s nachts had hij het te koud en werd er weinig geslapen. Na een paar nachten zijn we daarom in trekkershutjes en huisjes gaan slapen. Toch willen we er binnenkort wel weer met hem op uit. Daarom heb ik allemaal tips verzameld om een baby lekker te laten slapen in een tent.

Welk bedje kies je?

Toen ik zwanger bleek te zijn en na de geboorte van ons zoontje hebben we meerdere soorten campingbedjes gekregen. Bij de oppas slaapt hij in een standaard campingbedje, op de camping is dit dus niet iets nieuws. Het handige van dit bedje is dat het ook lijkt op zijn ledikantje thuis.

Omdat hij dit bedje gewend is, weten we dat hij wel slaapt én dat het voor hem niet allemaal nieuw of spannend is. Het is dan ook aan te raden dat je thuis of bij de oppas al oefent met het bedje voor op de camping.

Overigens is het nadeel van het campingbedje dat er, net als bij een hangmat, best wel kou van de grond kan komen en dat het veel ruimte in beslag neemt.

Andere opties zijn dan ook: bij een kleine baby, de bak van de kinderwagen. Voor ons was dit afgelopen zomer ideaal. Als extraatje hadden we er een hor overheen én de kinderwagen hadden we toch al mee, dus hij neemt geen extra ruimte in, in de auto.

Ook een Deryan of Aeromoov is handig. Dit zijn kleine slaaptentjes die minder hoog zijn, dus in meer tenten passen. In een caravan of een camper zou je het bedje zelf op een eenpersoonsbed kunnen zetten. Natuurlijk moet je er dan wel om denken dat dit veilig kan.

baby kamperen 3

Wat heeft je baby aan?

Zoals ik al zei, is kou echt funest voor de nachtrust van je baby en van jou. Misschien laat je je baby thuis wel in een lutje potje slapen en weet je dat dit ook prima in de winter kan. Je moet je baby hier natuurlijk wel op kleden. De veiligste manier om je baby warm te kleden tijdens het kamperen is met een goedpassende babyslaapzak.

Lees ook:  Geocaching, wat is het eigenlijk en hoe doe je het?

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Zo’n slaapzak heb je met verschillende TOG-waardes. Dit staat voor Thermal overall grade. Je kunt deze waardes vergelijken met de r-waardes van een slaapmatje. Voor een kinderslaapzak en de temperaturen geldt het volgende:

TemperatuurTOG-waardeExtra kleding
Onder de 16 gradenEen slaapzak met TOG-waarde 2.5 of 3.0Een rompertje en een pyjama met sokjes en nog een dekentje.
16-18 gradenEen slaapzak met TOG-waarde 2.5 of 3.0Een rompertje en een pyjama eventueel met sokjes en nog een lakentje.
18-20 gradenEen slaapzak met TOG-waarde 1.5 of 2.0Een rompertje met korte mouwen en een pyjama.
20- 22 gradenEen slaapzak met TOG-waarde 0.5 of 1.0Een rompertje met korte mouwen.
22 graden of warmerGeen slaapzakEen rompertje met korte mouwen

Zelf ben ik heel blij met mijn Puckababy vierseizoenen slaapzak met omvouwbare mouwtjes. Dit zijn dure slaapzakken, maar ze gaan ook heel lang mee: van ongeveer een half jaar tot aan twee en een half jaar. Tijdens onze eerste kampeertripjes was ons zoontje daar nog wel te klein voor. De verschillende laagjes zorgen ervoor dat je van TOG-waarde 0.5 tot 2.5 in een slaapzak hebt. Daarnaast kun je, wanneer het echt koud is, de mouwtjes omvouwen, zodat je baby de handjes niet uit de slaapzak kan krijgen. Op deze manier krijgt je baby dus niet gauw koude handjes tijdens het kamperen.

baby kamperen 4

Hoe zorg je dat je baby het warm heeft?

Wanneer het onder de 16 graden is, is het wel handig om ervoor te zorgen dat je je kindje niet te koud weglegt. Dit kan door:

  • voorafgaand een kruikje in het bed te leggen;
  • een isolerend deken/picknickkleed onder het bedje te leggen, om kou uit de grond te voorkomen;
  • een wollen pyjamaatje ;
  • een fleecedeken onder het hoeslaken.
  • Wat niet direct geadviseerd wordt, is met muts op slapen, vanwege de veiligheid. Toch kan ik me het bij echte kou wel goed voorstellen.

Mocht het dan nog niet lukken, dan kun je ook voor de optie gaan om je kindje lekker warm tussen jullie in te stoppen. In Zweden was dit ons laatste redmiddel. Omdat ik het best wel eng vond, sliep ons zoontje heerlijk, maar wij sliepen niet meer.

Lees ook:  Kamperen in de tuin: We maken er een feestje van!

baby kamperen 1

Hoe zorg je ervoor dat hij het niet te warm heeft?

Overigens moet je er wel om denken dat je je kindje niet te warm aankleedt. Zeker bij kleine baby’tjes kan warmtestuwing voorkomen en dat is levensgevaarlijk. Bij een van de eerste bezoeken aan het consultatiebureau vertelde de kinderarts dat een kindje te koud wel aan geeft, maar te warm niet.

Let dus goed op het weer en weet hoe warm het ’s nachts is. Misschien is het aan het begin van de avond nog best wel warm, dan kun je beter pas een extra dekentje over je kleintje leggen wanneer je zelf naar bed gaat. Het koudste moment is net voor zonsopgang, dat is dus het moment dat je kindje misschien wel wakker wordt omdat hij het koud heeft.

baby kamperen 2

Stop je baby niet in een (kinder)slaapzak!

Misschien denk je dat het handig is om een kinderslaapzak voor je kleintje aan te schaffen. Dit wil ik je met klem afraden. Je kind kan in een kinderslaapzak slapen vanaf het moment dat het zelf in staat is de dekens bewust weg te duwen. In het algemeen geldt dat dat ergens rond de tweeënhalf jaar is.

Wanneer je dekens of lakens gebruikt, dan maak je het bedje van je baby niet voor niets ‘kort’ op. Wat inhoudt dat je kindje niet zelf onder de dekens kan verdwijnen.

baby kamperen 5

Kamperen met een baby is heel leuk, maar het is ook een uitdaging. Wanneer je graag wilt blijven kamperen met een baby, dan hebben we wat voor- en nadelen en tips voor je op een rijtje gezet. Ook de speciale paklijst kan je helpen. Ook wanneer je kindje ouder is, kan slapen op de camping een uitdaging blijven. Om het een beetje makkelijker te maken vind je hier tien tips en is je kindje al wat ouder check dan ook onze adviezen voor slaapmatjes of luchtbedden voor peuters en kleuters.

Ik hoop dat je uit de voeten kunt met deze tips en mocht je nog meer en betere tips hebben, dan hoor ik dat graag!

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto, maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland, maar ook, zonder hond, in Scandinavië, Oeganda en afgelopen zomer op IJsland. Leer Akke kennen...

2 reacties

  • Kamperen met een baby kan echt, mits je voorbereid bent op kou.
    Wij hebben in de meivakantie gekampeerd in een tent zonder kachel, met nachten van 2 graden, met een baby van bijna 4 maanden. Zijn bedje was als volgt opgebouwd:

    Deryan tentje op een wollen deken
    Molton & hoeslaken om het matrasje wat we in het tentje leggen ipv in dat aparte vakje steken
    Schapenvacht
    Wollen omslagdoek
    Wollen dekentje

    Mijn zoontje had een wollen romper aan, met een wollen maillot en shirtje en dan een slaapzak met TOG waarde 2,5.

    De wollen deken ging er pas overheen na de avondvoeding. Meneer heeft heerlijk geslapen!

    De peuter sliep in een klassiek campingbed, met een wollen deken onder de matrashoes, ze had een wollen pyjama aan met een wollen winterslaapzak (TOG 3,5) en haar dekbed van thuis. Na de avondvoeding van haar broertje deed ik haar nog een muts op. Ook zij heeft het niet koud gehad.

    We hadden veruit de jongste kinderen en onze tent was een uitzondering met al die campers en caravans, maar kamperen zonder stroom en zonder kachel in het vroege voorjaar met kleine kinderen kan echt!

  • Wij hebben hebben altijd gekampeerd met onze drie kinderen, ook toen ze nog maar een paar maanden oud waren. Daarnaast sliepen ze thuis veel buiten (heel gebruikelijk in het Noorden van het land) ook bij temperaturen rond het vriespunt. Ik zweer bij een ski-pak. Vaak trok ik die aan rond de tijd dat wij naar bed gingen (bij kleintjes die borstvoeding krijgen, eerst omkleden en daarna voeden). Rond 19.00 is het namelijk vaak nog te warm voor een pak. Voordeel van skipak is dat het hoofd warm blijft (muts verschuift en gaat af is mijn ervaring) en handjes en voeten blijven warm.

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending