Avondklok op de camping, dit zijn de regels

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk In Nederland geldt sinds 23 januari de avondklok. Daar zijn we thuis inmiddels wel aan gewend, maar nu steeds meer campings open zijn, rijst de vraag: kamperen met een avondklok, hoe zit dat? We kregen al verschillende mailtjes binnen. Mag je nog wel voor de tent / caravan zitten? Mag je in een camper verblijven? Hoe zit het met het toiletgebouw? We zochten het uit.

Wat is de avondklok?

De campings in Nederland zijn gewoon open. Maar de avondklok geldt in Nederland sinds 23 januari en betekent dat je tussen 21:00 en 4:30 uur binnen moet blijven. Vanaf 31 maart wordt de tijd aangepast naar 22:00 tot 4:30 uur. Nu is binnen thuis redelijk duidelijk, maar op een camping is dat begrip minder rechttoe rechtaan. Binnen de grenzen van de camping? Binnen in je tent of camper?

Avondklok geldt ook op campings

De avondklok is gebaseerd op artikel 8 van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag. In die wet staat echter geen uitzondering voor campings, buitenverblijven of geparkeerde voertuigen. Dit betekent dat die zich dus ook aan deze wet te houden hebben en de avondklok dus ook op campings geldt.

Onder de luifel zitten is niet toegestaan

Na het ingaan van de avondklok mag je dus niet meer buiten zijn. In de context van je huis betekent buiten: op de openbare weg. Je mag nog wel in je voortuin of balkon buiten zijn. Campings vallen echter in de meeste gemeenten onder de openbare ruimten. Dat betekent dat je dus na het ingaan van de avondklok niet meer onder je luifel mag zitten en in je tent, caravan, vouwwagen of camper moet blijven. In de praktijk zie je echter dat campings hier verschillend mee omgaan en ook gemeenten onttrekken soms campings aan de openbare ruimte, maar op de meeste campings wordt inderdaad gevraagd om na de avondklok in de tent of caravan te blijven.

En naar het toiletgebouw dan?

Als we opnieuw de wet volgen, dan is ook het bezoek aan het toiletgebouw niet toegestaan en zou je dus aangewezen zijn op een porta potti. Maar als we een toiletbezoek zien als ‘nood’, dan is het wel toegestaan, maar moet je wel in het bezit zijn van een Eigen verklaring. Dit is een formulier waarop je aangeeft wat de reden is dat je buiten bent.  In de praktijk wordt dit voor een toiletbezoek op de camping eigenlijk niet gedaan, omdat er voor zover ik weet nog geen handhaving is geweest. Officieel moet het dus echter wel.

Lees ook:  Vanuit je transparante tent sterren kijken

In een camper verblijven dan?

In de wet waarop de avondklok is gebaseerd, wordt binnen niet specifiek als woning gedefinieerd. Je mag dus vanuit die redenering ervan uitgaan dat je ook binnen in een caravan, tent, vouwwagen en dus ook in een camper mag verblijven op de toegestane plaatsen. Je verplaatsen en dus rijden is dan weer niet toegestaan.

Check je camping

De regels worden niet op iedere camping op dezelfde manier geïnterpreteerd en toegepast. Het is dus altijd verstandig om vooraf de website van de camping te checken of bij ze te informeren om te kijken hoe ze de regels naleven.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending