23 anti muggen tips om ze echt te verjagen!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Wat te doen tegen muggen? Muggen zijn niet mijn vriend en zeker niet die van mijn kinderen en vriendin. Dus vroeg ik jullie op Facebook om jullie beste anti muggen tips om muggen te verjagen. Ik kreeg veel tips tegen muggen, dus ook voor jou zit er een middel tegen muggen tussen. Niet iedere anti muggen tip werkt voor iedereen. De werking is afhankelijk van de situatie en bijvoorbeeld jouw eigen lichaamsgeur.

Muggen in Nederland

Er zijn iets van 25 verschillende soorten muggen in Nederland, daarvan zijn er maar een paar die ook daadwerkelijk steken en waar je dus muggenbulten van krijgt. Van die muggen zijn het ook nog eens enkel de vrouwtjes die mensen bijten. Dit doen muggen omdat ze de eiwitten uit ons bloed nodig hebben om eitjes te laten groeien. Een lezer opperde om de muggen, maar met zwangerschapsverlof te sturen, maar ik heb gehoord dat muggen niet zo houden van regeltjes.  Overigens zijn er ook nog vliegen die kunnen prikken. 

Kun je muggen verjagen?

Helemaal muggen bestrijden of muggen verjagen is lastig, maar je kunt ze wel uit de buurt houden.  Daarom hieronder een aantal tips tegen muggen waarmee je ze in ieder geval op verlof van jouw lichaam kunt sturen.

tegen-muggen-helpt

Foto: Webted

Smeren en spuiten tegen muggen

 1. DEET werkt goed als anti muggen middel maar DEET heeft wel een beetje een controversieel imago. Het zou giftig zijn en vervelende bijwerkingen hebben. Uit het uitgebreide wetenschappelijke onderzoek komt naar voren dat bij muggenmelk tot 50% DEET er geen gezondheidsrisico’s zijn. Dat geldt ook voor kinderen en baby‘s. Vanaf een leeftijd van 2 maanden is DEET met een concentratie van 20% goed te gebruiken bij baby’s en kinderen. Hoe hoger het percentage DEET, hoe langer het werkt. Bij een concentratie van minimaal 30% DEET werkt het 4 tot 5 uur, bij concentraties tussen de 40% en 50% zo’n 8 tot 10 uur. Jonge kinderen moet je tegen muggen dus vaker inspuiten of insmeren met DEET én voor het slapen gaan kun je als volwassene het beste een hoge concentratie gebruiken. Het werkt als een tierelier maar man wat stinkt dat spul. Dus spuit het buiten de caravan of tent op voordat je gaat slapen, zodat je niet in de stank ligt.
 2. Tea tree olie heb ik zelf nog nooit gebruikt, maar werd door verschillende van jullie als anti mug middel aanbevolen. De olie van de Melaleuca Alternifolia, een boom, werd vroeger door Aboriginees in Australië al gebruikt vanwege zijn heilzame werking. De Tea tree olie heeft een aparte geur waar je van moet houden, maar tegen muggen werkt het goed want die houden er in ieder geval niet van. Het werkt door jezelf er mee in te smeren en is gewoon te koop bij sommige drogisterijen en online.
 3. Citronella olie is net als de tea tree olie een natuurlijke olie die ook gebruikt kan worden tegen muggen. Smeer een paar druppels op de ontblote lichaamsdelen en de muggen blijven weg. Ook citronellaolie is te verkrijgen bij sommige drogisten en online.
 4. Toco tholin of vaporub, de meeste mensen gebruiken dit om vrijer te ademen bij een verkoudheid, maar het is ook een middel dat helpt tegen muggen. De anti muggen werking komt door de geur. Zelf vind ik het heerlijk ruiken en word er bijna een beetje high van, maar muggen houden er niet van en blijven uit je buurt. Toco tholin balsem en vaporub zijn te verkrijgen bij de meeste drogisterijen, maar ook online.

Vitamine B1 werkt ook tegen muggen

 1. Vitamine B1: Hoewel nog niet wetenschappelijk bewezen, men doet wel erg haar best om dit wel te doen, lijkt het erop dat vitamine B1 goed werkt als anti muggen middel waarmee je muggen kunt weghouden. De geur van vitamine B1 maskeert het voor muggen ‘lekkere luchtje’ in je zweet. Waardoor je minder aantrekkelijk voor ze wordt. Oud zweet is sowieso voor muggen lekkerder dan nieuw zweet wassen helpt dus ook. Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Lees ook:  Vliegen verjagen en bestrijden! De beste 18 tips tegen vliegen

Bedekken en beschermen tegen muggen

Lill-gordijn-als-hor=Mynou-van-der-valk

Foto: Mynou-van-der-valk

 1. Knuttengaas: Veel tenten hebben tegenwoordig een hordeur van knuttengaas. Ook voor caravans en campers zijn er horren voor deuren en ramen beschikbaar van dit gaas. Zo kun je de muggen buiten houden. Zorg er dan dus wel voor dat je consequent de ritsen en deuren goed afsluit. Voor de tent is dat met onze kinderen geen doen, maar de ritsen van de slaapcabines doen we wel meteen weer dicht na het openen. Voor het slapengaan doen we dan nog een rondje met de muggenmepper om dat laatste gemeen stekende vrouwtje te elimineren.
 2. Bedekkende kleding is natuurlijk ook iets wat helpt tegen muggen. Trek op de tijden dat muggen het meest actief zijn een lange broek en shirt met lange mouwen aan. Het is voor muggen niet onmogelijk om daar doorheen te prikken, maar het wordt wel veel moeilijker.
 3. Klamboe: Ik heb veel gereisd in malaria gebieden en de klamboe zit standaard in mijn bagage. Als je daar in een hotel slaapt is het vaak niet nodig want daar is dit net tegen muggen gewoon haast altijd aanwezig. Als je buiten slaapt, is een klamboe een super anti muggen middel en onontbeerlijk voor het weghouden van muggen. Kies wel voor een geïmpregneerde klamboe. De muggen gaan dan ook niet op de klamboe zitten en ook als je ‘s nachts tegen de klamboe aan rolt, word je dus niet geprikt.
 4. Lill vitrage van IKEA kost €5 voor een paar gordijnen en kun je zo om de bovenste stokken van je voortent of luifel schuiven. De LILL-gordijnen van IKEA zijn erg geschikt. Zo werken ze als een soort hor, een net tegen muggen. Zo kun je ook ’s avonds nog prima buiten zitten. Als je een beetje handig bent kun je ze op maat knippen en met een zoom netjes afwerken, ben je niet zo handig dan laat je ze gewoon op de grond liggen.
Foto: Webted

Foto: Webted

Wat is een goede anti-muggen-stekker of een insectenlamp?

 1. Insectenlamp: Zelf heb ik niet zulke goede ervaringen met een insectenlamp, maar een aantal lezers gaf aan dat het voor hun wel goed werkte tegen muggen.  De lamp trekt met een bepaald soort licht insecten aan waarna ze door tegen de lamp aan de vliegen eigenlijk geëlektrocuteerd of verbrand worden. Het is heel effectief en je ziet ook goed het resultaat. Wat ik het nare vind is dat het dus inderdaad de insecten naar je toe trekt en de geur van verbrande muggen tijdens het eten of de borrel staat mij ook niet aan. Muggen bestrijden doe je hier wel mee. 
 2. Vliegenmepper: Deze oude vertrouwde anti mug middel zit standaard in onze kampeeruitrusting. We gebruiken de goedkoopste vliegenmepper vooral tegen vliegen en muggen om in een afgesloten ruimte, zoals de slaapcabine, de laatste exemplaren te elimineren. Ons exemplaar is nog van de oude stempel, maar de elektrische varianten op batterijen werken ook altijd goed.
 3. Anti muggen stekker: Er zijn mensen die zweren bij een stekker tegen muggen. Volgens de testen van TROS RADAR werken echter zowel de stekkers op basis van geluid als die op basis van geur niet. Wij gebruiken wel een stekker op basis van geluidsgolven, werkt thuis goed. Het lijkt te werken dus blijven we ze gebruiken.
 4. Thermacell: Het is een soort lamp die op gascapsules werkt. De lamp verspreidt ook een anti muggen geur die voor mensen niet te ruiken is. Binnen een straal van zo’n 4 meter rond de lamp is geen mug te bekennen. Ik heb de Thermacell zelf getest en hij werkt als een tierelier maar echt goedkoop is het niet. Te koop bij Amazon

Anti muggen planten en kruiden

Foto: Allen Henderson

Foto: Allen Henderson

 1. Lavendel is een plant waarvan de geur muggen niet kan behagen. Als natuurlijk anti muggen middel werkt het dus prima. Voor thuis kun je een paar grote bossen planten in je tuin of een paar plantenbakken voor je raam hangen. Op de camping kun je ook wat zakjes met gedroogde lavendel in de tent of caravan leggen of jezelf insmeren met lavendelolie.   
 2. Kattenkruid: Het trekt katten aan die er vaak heerlijk in kunnen liggen, maar het schijnt ook als natuurlijk middel tegen muggen goed te werken. Dus als je in de tuin of de plantenbakken tussen de lavendel ook nog kattenkruid gaat planten creëer je een natuurlijke barrière tegen muggen.
 3. Chrysanten: Zet een bosje Chrysanten op de campingtafel of fleur er je tuin mee op. Deze bloemen geven niet alleen veel vrolijkheid, maar werken door hun geur ook tegen insecten, inclusief muggen. In Frankrijk zullen ze misschien een beetje vreemd opkijken van chrysanten op je campingtafel want daar zetten ze deze bloemen eigenlijk alleen op graven.
 4. Knoflook werkt niet alleen goed om mensen op afstand te houden maar ook tegen muggen. De geur houdt muggen en mensen op afstand. Op de camping misschien niet altijd de beste optie als je ook nog op de koffie bij de buren wilt, maar wel effectief.
Foto: jojo70

Foto: jojo77

Geurende rook helpt tegen muggen

 1. Citronella kaars: De oude vertrouwde citronella kaars. Werken ze wel of niet tegen muggen? Volgens velen zou de geur muggen verdrijven. Tja, daarover verschillen de meningen, maar op de camping zie ik ze op bijna iedere campingtafel staan, ook op de onze. Op veel terrassen zie je een citroen tegen muggen met daarin kruidnagels. De geur van citroen vinden muggen in ieder geval niet fijn. Of er door de kaars voldoende van de geur verspreid wordt voor het weghouden? Ik betwijfel het, maar onder het mom van baat het niet dan schept het in ieder geval nog gezelligheid blijven we hem gebruiken.
 2. Filterkoffie rook: Een lezer gaf aan op de camping iedere avond een beetje filterkoffie prut in brand te steken en te laten smeulen. Dit anti muggen middel kende ik nog niet maar ik ga het komende zomer eens proberen.
 3. Rozemarijn op de BBQ: Deze tip kreeg ik ook van een lezer. De geur van rozemarijn werkt ook tegen muggen. Daarnaast is het barbecueën een stuk fijner dan je in de heerlijke rozemarijn walm staat te braden.
Lees ook:  27 tips tegen muggenbulten. Wat helpt echt tegen jeuk van een muggenbeet?

Het fijne van de geur en bedekkende tips is dat veel van deze tips ook helpen om wespen te verjagen.

Bonus anti muggen tips

Als laatste nog drie bonustips tegen muggen.

 1. Leegmaken: De larven van muggen groeien in stilstaand water. Dus kampeer liever bij een riviertje dan bij een meer. Na een regenbui kun je beter alle emmers en potjes waar water in is gekomen leeggooien.
 2. Wind: Muggen houden niet van wind, dus als je op de camping geen beschutte plek maar juist een plek waar je een beetje in de wind staat uitkiest heb je minder last van muggen. Dat heeft echter wel weer andere nadelen in het geval van slecht weer, maar het is maar net waar je prioriteiten liggen.

Genoeg anti muggen tips dus om uit te proberen. DEET lijkt de meest effectieve manier voor mij, maar is niet voor iedereen een optie. Dan zijn er dus nog genoeg andere opties. Als niets helpt, neem dan de raad van mijn schoonmoeder over, want volgens haar werkt niets beter tegen muggen dan vals zingen.

Lees ook onze tips om andere insecten te verjagen: 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

25 reacties

 • Die knuttengaas is goedkoop te verkrijgen bij tentenfabriek Esvo in Volendam. Kun je per cm bestellen. Op YouTube staan allerlei filmpjes hoe je dit knuttengaas ook in een horrenframe of andere hor kunt zetten.

 • Toevallig net een blog geschreven over de muggenlamp Carmelito! Een echte aanrader en werkt 100% bij ons! Leuk geschreven stuk Tjerk!Waar zijn jullie op dit moment?

 • Wij zijn helemaal fan van de blizzz muggenlamp en hebben er 2 gekocht (www.vliegenvangen.nl). Gebruiken hem in de slaapkamer en in de keuken (omdat daar ‘s avonds heel veel muggen zitten als de deur hebben opengestaan). Hoop overigens dat de overlast dit jaar meevalt na die koude winter 😉

 • Ik ga over 2 weken voor het eerst kamperen, met een vouwwagen. Als het lukt qua stroom wil ik proberen wat ik thuis ook doe tegen muggen: een kleine ventilator. Omdat ze inderdaad niet van wind houden.

 • Muggen blijken ook niet van (fel) gekleurde kleding te houden dus laat je donkere kleding thuis! Beetje in de wind is genoemd, maar kan natuurlijk ook d.m.v. A/C of ventilator! En neutrale deo…

 • Alle anti-muggen middelen zijn over het algemeen zeer giftig. Ik heb via internet de oplossing gevonden die beter werkt dan Deet en ook nog eens natuurlijk is. Neem 1% kattenkruid etherische olie en 0,5% citroen eucalyptus op 100 ml body lotion (koop een ongeparfumeerde bodylotion). Het werkt vele malen beter dan het giftige Deet.

 • Volgend een hoogleraar op de Universiteit van Utrecht werkt eigenlijk maar 1 ding en dat is de geur van eucalyptus. Alle andere dingen werken dus Absoluut niet. De meeste muggen zijn al bestand tegen DEET.

 • citronella
  Citronella olie werkt maar niet wanneer je in het bos in een muggenwolk terecht komt Dat heb ik in de USA mogen ondervinden en je moet opletten er niet te veel van tee gebruiken want dan word je duizelig

 • Ruikt niet lekker, werkt wel
  Muggen houden niet van de geur van ui.
  Snij een ui in tweeën en leg het in je bed of de buurt van je bed.

 • Shilling olie
  Shilling olie koop ik bij de toko of online. Bij de toko net even wat goedkoper vanwege verzendkosten. Maar sinds ik dit advies kreeg van een oud lief Indonesisch omaatje, heb ik nooit meer last van de muggen. Ik doe giet het flesje in een spray flacon en vernevel dit ook bij mijn dochter op haar kamer. Ook tijdens het wandelen helpt het goed. Het ruikt wel sterk. Maar ik vind het heerlijk.

 • muggen vangen
  Je bent bijna in slaap en dan hoor je het gezoem dicht bij je oor..
  Niet van plan je die nacht lek te laten prikken ga je op jacht.
  Je ziet de plaaggeest op 2,5 meter op hoog en wil een met geven maar bent weer net te laat. Ik ga er op af met een fles glassex. 1 x raak sproeien en je hebt van deze geen last meer die nacht.

 • Natuurlijke olie uit Lapland werkt ECHT
  Met veel belangstelling heb ik alle tips gelezen voor ik vertrok naar noord Scandinavië. Voordat mijn ultieme tip deel, wil ik toch even waarschuwen voor Thermacell (als dat nog verkrijgbaar is), want dat is echt supergiftig, schadelijk voor mens en milieu. In Lapland kocht ik olie met dennenteer, zeer effectief. Ruikt rokerig, geur blijft lang in je kleding of huid hangen.

 • Quipic
  Met deze hitte en overal kleine drenkbakken voor vogels en honden en katten en vijvers zonder vissen komen er wolken muggen los . De dames mug zoeken naar bloed om nog meer jonkies te produceren in dit veranderende klimaat en dus ontwikkelen ze veel anti stollingsmiddel en steken er op los. Enige redding is er snel bij te zijn en jeuk tete elimineren met : O Jee weer HG, want met HG X voel je snel niks,
  Wil je van deze beesies af met. Een DYson ben je er zo vanaf.

Laat jouw reactie achter