23 anti muggen tips, de beste tips tegen muggen -Kampeermeneer.nl

23 anti muggen tips om ze echt te verjagen!

23 anti muggen tips om ze echt te verjagen!
23 anti muggen tips om ze echt te verjagen!
4.3 (85.33%) 15 votes

Wat te doen tegen muggen? Muggen zijn niet mijn vriend en zeker niet die van mijn kinderen en vriendin. Dus vroeg ik jullie op Facebook om jullie beste anti muggen tips om muggen te verjagen. Ik kreeg veel tips tegen muggen, dus ook voor jou zit er een middel tegen muggen tussen. Niet iedere anti muggen tip werkt voor iedereen. De werking is afhankelijk van de situatie en bijvoorbeeld jouw eigen lichaamsgeur.

Kun je muggen verjagen?

Er zijn iets van 25 verschillende soorten muggen in Nederland, daarvan zijn er maar een paar die ook daadwerkelijk steken.

Van die muggen zijn het ook nog eens enkel de vrouwtjes die mensen bijten. Dit doen muggen omdat ze de eiwitten uit ons bloed nodig hebben om eitjes te laten groeien. Een lezer opperde om de muggen maar met zwangerschapsverlof te sturen maar ik heb gehoord dat muggen niet zo houden van regeltjes.

Daarom hieronder een aantal tips waarmee je ze in ieder geval op verlof van jouw lichaam kunt sturen.

KAMPEERTIPS 23 anti muggen tips om ze echt te verjagen!

Foto: Webted

Lees ook:  Wespen verjagen en bestrijden! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

Smeren en spuiten tegen muggen

DEET werkt goed als anti muggen middel  maar DEET heeft wel een beetje een controversieel imago. Het zou giftig zijn en vervelende bijwerkingen hebben.

Uit het uitgebreide wetenschappelijke onderzoek komt naar voren dat bij muggenmelk tot 50% DEET er geen gezondheidsrisico’s zijn. Dat geldt ook voor kinderen en baby‘s. Vanaf een leeftijd van 2 maanden is DEET met een concentratie van 20% goed te gebruiken bij baby’s en kinderen.

Hoe hoger het percentage DEET, hoe langer het werkt. Bij een concentratie van minimaal 30% DEET werkt het 4 tot 5 uur, bij concentraties tussen de 40% en 50% zo’n 8 tot 10 uur. Jonge kinderen moet je tegen muggen dus vaker inspuiten of insmeren met DEET én voor het slapen gaan kun je als volwassene het beste een hoge concentratie gebruiken.

Het werkt als een tierelier maar man wat stinkt dat spul. Dus spuit het buiten de caravan of tent op voordat je gaat slapen, zodat je niet in de stank ligt.

Tea tree olie heb ik zelf nog nooit gebruikt maar werd door verschillende van jullie aanbevolen. De olie van de Melaleuca Alternifolia, een boom, werd vroeger door Aboriginees in Australië al gebruikt vanwege zijn heilzame werking. De olie heeft een aparte geur waar je van moet houden maar tegen muggen werkt het goed want die houden er in ieder geval niet van.cam Het werkt door jezelf er mee in te smeren en is gewoon te koop bij de meeste drogisterijen.

Citronella olie is net als de tea tree olie een natuurlijke olie die ook gebruikt kan worden tegen muggen. Smeer een paar druppels op de ontblote lichaamsdelen en de muggen blijven weg. Ook citronella olie is te verkrijgen bij de drogist.

Toco tholin of vaporub, de meeste mensen gebruiken dit om vrijer te ademen bij een verkoudheid maar tegen muggen werkt het ook. De anti muggen werking komt door de geur.

Zelf vind ik het heerlijk ruiken en word er bijna een beetje high van maar muggen houden er niet van en blijven uit je buurt. Toco tholin en vaporub zijn te verkrijgen bij de drogist.

Vitamine B1 werkt ook tegen muggen

Vitamine B1: Hoewel nog niet wetenschappelijk bewezen, men doet wel erg haar best om dit wel te doen, lijkt het erop dat vitamine B1 goed werkt als anti muggen middel.

De geur van vitamine B1 maskeert het voor muggen ‘lekkere luchtje’ in je zweet. Waardoor je minder aantrekkelijk voor ze wordt. Oud zweet is sowieso voor muggen lekkerder dan nieuw zweet wassen helpt dus ook. Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in.

Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.

Bedekken en beschermen tegen muggen

KAMPEERTIPS 23 anti muggen tips om ze echt te verjagen!

Foto: Mynou-van-der-valk

Knuttengaas: Veel tenten hebben tegenwoordig een hordeur van knuttengaas. Ook voor caravans en campers zijn er horren voor deuren en ramen beschikbaar van dit gaas. Zo kun je de muggen buiten houden. Zorg er dan dus wel voor dat je consequent de ritsen en deuren goed afsluit.

Voor de tent is dat met onze kinderen geen doen maar de ritsen van de slaapcabines doen we wel meteen weer dicht na het openen. Voor het slapengaan doen we dan nog een rondje met de  muggenmepper om dat laatste gemeen stekende vrouwtje te elimineren.

Bedekkende kleding helpt natuurlijk ook tegen muggen. Trek op de tijden dat muggen het meest actief zijn een lange broek en shirt met lange mouwen aan. Het is voor muggen niet onmogelijk om daar doorheen te prikken maar het wordt wel veel moeilijker.

Klamboe: Ik heb veel gereisd in malaria gebieden en de klamboe zit standaard in mijn bagage.

Als je daar in een hotel slaapt is het vaak niet nodig want daar zijn ze gewoon haast altijd aanwezig. Als je buiten slaapt is een klamboe een super anti muggen middel en onontbeerlijk.

Kies wel voor een geïmpregneerde klamboe. De muggen gaan dan ook niet op de klamboe zitten en ook als je ’s nachts tegen de klamboe aanrolt wordt je dus niet geprikt.

Lill vitrage van IKEA kost €3,50 voor een paar gordijnen en kun je zo om de bovenste stokken van je voortent of luifel schuiven.

Zo werken ze als een soort hor. Zo kun je ook ’s avonds nog prima buiten zitten. Als je een beetje handig bent kun je ze op maat knippen en met een zoom netjes afwerken, ben je niet zo handig dan laat je ze gewoon op de grond liggen.

KAMPEERTIPS 23 anti muggen tips om ze echt te verjagen!

Foto: Webted

Anti muggen stekker of een insectenlamp

Insectenlamp: Zelf heb ik hier niet zulke goede ervaringen mee maar een aantal lezers gaf aan dat het voor hun wel goed werkte tegen muggen.  De lamp trekt met een bepaald soort licht insecten aan waarna ze door tegen de lamp aan de vliegen eigenlijk geëlektrocuteerd of verbrand worden.

Het is heel effectief en je ziet ook goed het resultaat. Wat ik het nare vind is dat het dus inderdaad de insecten naar je toe trekt en de geur van verbrande muggen tijdens het eten of de borrel staat mij ook niet aan.

Vliegenmepper: Deze oude vertrouwde vriend zit standaard in onze kampeeruitrusting. We gebruiken hem vooral tegen muggen om in een afgesloten ruimte, zoals de slaapcabine, de laatste exemplaren te elimineren.

Ons exemplaar is nog van de oude stempel maar de elektrische varianten op batterijen werken ook altijd goed.

Anti muggen stekker: Er zijn mensen die zweren bij een stekker tegen muggen. Volgens de testen van TROS RADAR werken echter zowel de stekkers op basis van geluid als die op basis van geur niet.

Wij gebruiken wel een Kruitvat stekker op basis van geluidsgolven voor thuis. Het lijkt te werken dus blijven we ze gebruiken.

Thermacell: Dit apparaat is in Nederland nog niet te verkrijgen maar wel in Duitsland

Ik heb het zelf ook nog niet getest maar van kampeerders uit Engeland heb ik echt hele positieve verhalen gehoord.

Het is een soort lamp die op gascapsules werkt. De lamp verspreid ook een anti muggen geur die voor mensen niet te ruiken is. Binnen een straal van zo’n 4 meter rond de lamp is geen mug te bekennen. Je kunt ze bestellen vanuit de VS

Anti muggen planten en kruiden

KAMPEERTIPS 23 anti muggen tips om ze echt te verjagen!

Foto: Allen Henderson

Lavendel is een plant waarvan de geur muggen niet kan behagen. Als anti muggen middel werkt het dus prima.

Voor thuis kun je een paar grote bossen planten in je tuin of een paar plantenbakken voor je raam hangen. Op de camping kun je ook wat zakjes met gedroogde lavendel in de tent of caravan leggen of jezelf insmeren met lavendel olie.   

Kattenkruid: Het trekt katten aan die er vaak heerlijk in kunnen liggen maar het schijnt tegen muggen goed te werken.

Dus als je in de tuin of de plantenbakken tussen de lavendel ook nog kattenkruid gaat planten creëer je een natuurlijke barrière tegen muggen.

Chrysanten: Zet een bosje Chrysanten op de campingtafel of fleur er je tuin mee op.

Deze bloemen geven niet alleen veel vrolijkheid maar werken door hun geur ook tegen insecten, inclusief muggen. In Frankrijk zullen ze misschien een beetje vreemd opkijken van chrysanten op je campingtafel want daar zetten ze deze bloemen eigenlijk alleen op graven.

Knoflook werkt niet alleen goed om mensen op afstand te houden maar ook tegen muggen.

De geur houdt muggen en mensen op afstand. Op de camping misschien niet altijd de beste optie als je ook nog op de koffie bij de buren wilt  maar wel effectief.

KAMPEERTIPS 23 anti muggen tips om ze echt te verjagen!

Foto: jojo77

Geurende rook helpt tegen muggen

Citronella kaars: De oude vertrouwde citronella kaars. Werken ze wel of niet tegen muggen?

Tja daarover verschillen de meningen maar op de camping zie ik ze op bijna iedere campingtafel staan, ook op de onze. De geur vinden muggen in ieder geval niet fijn. Of er door de kaars voldoende van de geur verspreid wordt?

Ik betwijfel het maar onder het mom van baat het niet dan schept het in ieder geval nog gezelligheid blijven we hem gebruiken.

Filterkoffie rook: Een lezer gaf aan op de camping iedere avond een beetje filterkoffie prut in brand te steken en te laten smeulen.

Dit anti muggen middel kende ik nog niet maar ik ga het komende zomer eens proberen.

Rozemarijn op de BBQ: Deze tip kreeg ik ook van een lezer. De geur van rozemarijn werkt ook tegen muggen. Daarnaast is het barbecueën een stuk fijner als je in de heerlijke rozemarijn walm staat te braden.

Het fijne van de geur en bedekkende tips is dat veel van deze tips ook helpen om wespen te verjagen.

Bonus anti muggen tips

Als laatste nog drie bonus tips tegen muggen.

Leegmaken: De larven van muggen groeien in stilstaand water. Dus kampeer liever bij een riviertje dan bij een meer. Na een regenbui kun je beter alle emmers en potjes waar water in is gekomen leeggooien.

Wind: Muggen houden niet van wind dus als je op de camping geen beschutte plek maar juist een plek waar je een beetje in de wind staat uitkiest heb je minder last van muggen.

Dat heeft echter wel weer andere nadelen in het geval van slecht weer maar het is maar net waar je prioriteiten liggen.

Genoeg anti muggen tips dus om uit te proberen. DEET lijkt de meest effectieve manier voor mij maar is niet voor iedereen een optie. Dan zijn er dus nog genoeg andere opties. Als niets helpt neem dan de raad van mijn schoonmoeder over want volgens haar werkt niets beter tegen muggen dan vals zingen.

Wil je meer handige kampeer tips? Volg Kampeermeneer dan op facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Share

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Lees mijn bio

Comments

 1. Marcel Mulder Says: juli 27, 2016 at 9:07 am

  Die knuttengaas is goedkoop te verkrijgen bij tentenfabriek Esvo in Volendam. Kun je per cm bestellen. Op YouTube staan allerlei filmpjes hoe je dit knuttengaas ook in een horrenframe of andere hor kunt zetten.

 2. Toevallig net een blog geschreven over de muggenlamp Carmelito! Een echte aanrader en werkt 100% bij ons! Leuk geschreven stuk Tjerk!Waar zijn jullie op dit moment?

 3. In hoeverre houd het lill gordijn van de ikea ook muggen buiten?

 4. Dear sir

  How to Control Mosquitoes in Your Yard and Home? Please visit http://www.unitemfg.com
  Best Regards

 5. […] en zeker niet die van mijn kinderen en vriendin. Dus vroeg ik jullie op Facebook om jullie beste anti muggen tips. Ik kreeg veel tips tegen muggen, dus ook voor jou zit er vast een middel tegen muggen […]

 6. Wij zijn helemaal fan van de blizzz muggenlamp en hebben er 2 gekocht (www.vliegenvangen.nl). Gebruiken hem in de slaapkamer en in de keuken (omdat daar ’s avonds heel veel muggen zitten als de deur hebben opengestaan). Hoop overigens dat de overlast dit jaar meevalt na die koude winter 😉

 7. Ik ga over 2 weken voor het eerst kamperen, met een vouwwagen. Als het lukt qua stroom wil ik proberen wat ik thuis ook doe tegen muggen: een kleine ventilator. Omdat ze inderdaad niet van wind houden.

 8. […] Ik heb altijd geleerd. ’s nachts alles open, overdag alles dicht om de tent koel te houden werkt dat voor ons meestal minder goed. Wij zetten eigenlijk gewoon altijd alle flappen open als het even kan. In een caravan werkt het vaak wel beter  om ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts alle ramen open te zetten en overdag de gordijnen en ramen juist dicht te doen om zo de caravan koel te houden.Je kunt dan wel beter ook even gebruik maken van mijn anti muggen tips. […]

 9. […] de eerste gadgets die ik tegenkwam was de Issabella anti insecten deken. Ik schreef al eens over tips tegen muggen op de camping maar deze kende ik nog niet.  Het is een deken die je om kunt slaan zodat je niet […]

 10. […] Wesp weg roller: Deze roller maakt eigenlijk gebruik van dezelfde oliën als de onderstaande twee tips maar is wel in een handige roller verpakt. Door de kruidnagel en citronella olie krijg je een geur die wespen bestrijd. Je ruikt gewoon niet lekker genoeg meer. De Wesp Weg roller is online en bij de drogist te koop. Werkt prima ook tegen muggen. […]

 11. […] blog met 23 tips tegen muggen heb je in de herfst niet nodig want daar kunnen we kort over zijn. Ook de middelen tegen wespen kun […]

 12. […] zijn op de camping soms aardsrivaal nummer één. Ik zette al eens eerder 23 tips tegen muggen op een rij. Eigenlijk wil je je natuurlijk niet laten wegjagen door de muggen en ’s avonds nog […]

 13. Geweldige tips!
  Meer tips zijn ook te vinden op https://www.omageeftraad.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *