7x echt back-to-basic kleine campings in Tsjechië

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Als je op zoek bent naar een land dat goed bereisbaar is, maar waar je nog wel back-to-basic kunt kamperen, hoort Tsjechië zeker op je bucketlist. Ik reisde er, deels op uitnodiging van Visit Tsjechië, drie weken rond en had het er geweldig naar mijn zin op deze kleine campings.

In Tsjechië kun je nog echt terug naar de basis

Tsjechië zit vol met kleine campings, meer nog dan wat je via Google kunt vinden. Van heel kleinschalig bij mensen thuis via Bezkempu en kleine primitieve plekken (‘tábořiště’ genoemd) tot grotere ‘autokemp’ -plekken.

Hoewel de camper en caravan ook steeds meer op de Tsjechische campings verschijnen, is de Tsjechische manier van kamperen nog best authentiek. Vaak wordt er in tenten gekampeerd en op bijna alle campings kun je kampvuurtjes maken om -traditioneel Tsjechisch- worstjes te roosteren.

Voor eenvoud zit je in Tsjechië goed

Stel je je bij een camping een plek met een strak gazonnetje, haagjes en een super-de-luxe toiletgebouw voor, dan moet je voor Tsjechië je beeld wel bijstellen. De kampeerplekken zijn veelal een stuk natuurlijker en je moet niet raar opkijken als de douche nog achter een gordijntje is. Overigens zijn de prijzen daar ook naar: wij betaalden voor een nachtje op een Tsjechische kleine camping met vier personen, een tent en een auto gemiddeld 450 kronen (19 euro).

De campings die ik bezocht, lagen in de Noord-, Oost- en Centraal Bohemen. Vanaf Nederland rijd je met de auto in een kleine tien uur naar een van de prachtige, maar wel basic kampeerplekken die het land rijk is. Tjechië is dan ook een prima land voor een roadtrip

Kamperen in Tsjechië

1. Kemp Jetřichovice, met lekker openluchtbad  

In de Noord-Bohemen, vlak bij de grens met Duitsland en de stad Decin ligt Kemp a koupaliště Jetřichovice. Deze kleine camping bestaat uit een natuurbad met een flinke weide voor tenten, caravans en campers. De camping is een startpunt voor uitgebreide wandelingen, of om te klimmen of boulderen. Op een klein halfuur rijden ligt de stad Děčín.

Kemp Jetřichovice is in zomerse weekenden druk bezet door Tsjechen. Heel gezellig, maar het kan dan ook best vol zijn. De afvalcontainers en toiletten lijken niet helemaal op die aantallen berekend. Door de week is het echter een genot om op het simpele terras van het natuurbad wat te drinken, een duik te nemen en daarna voor je tent bij een kampvuurtje de sterrenhemel te bewonderen. Wel goed om te weten: er zijn bij deze kampeerplek maar twee behoorlijk primitieve douches, en het is een soort van loterij of deze warm water geven of niet.   

Lees ook:  11x wat je écht moet doen in de Tsjechische Bohemen!

De Sprookjesmolen Tsjechië

2. De Sprookjesmolen, met Nederlandse eigenaren

Camping De Sprookjesmolen in Dolní Kalná wordt gerund door Frans en Miranda. De Nederlandse naam doet je misschien denken aan een echte kindercamping, maar deze kleine camping is voor een veel breder publiek geschikt.

De mix van (voornamelijk Nederlandse) gasten zorgt ervoor dat er een relaxte sfeer hangt, waarbij er midden op het veld kubb gespeeld wordt, kinderen pootje baden bij de beek, honden spelen op het hondenveldje en ouderen een boek lezen bij hun caravan of tent.

Voor slecht weer is er een enorme boekenkast met boeken voor jong en oud en een grote schuur met tafeltennistafel, dartborden en een speelzolder die doet denken aan een geheimzinnige rommelzolder uit een kinderboek. Frans en Miranda laveren tussen de campinggasten door terwijl zij her en der herstelklusjes doen, dieren voeren, de receptie bemannen en bedienen in het restaurantje.

Het is bewonderenswaardig hoe ze dit alles weten te combineren en ook nog tijd over weten te houden voor een praatje en uitgebreide tips over de omgeving, waarin je bijvoorbeeld voortreffelijk kunt geocachen. Binnen een straal van 30 kilometer vind je verder kastelen, rodelbanen, downhill-steps en verschillende toeristische marktjes. Genoeg te doen dus!

Basecamp Medvedin Tsjechië

3. Basecamp Medvedin, aan de voet van het Reuzengebergte 

Špindlerův Mlýn  is hét vertrekpunt als je wil gaan hiken in het Reuzengebergte. Hier stroomt de Elbe nog woest door het landschap. Het is ook niet voor niets dat Basecamp Medvedin hier ligt.  De camping ligt vrijwel naast de kabelbaan, waardoor je in een oogwenk in de heuvels staat. Het wandelparadijs waarin onder meer de bron van de Elbe ligt, ligt vervolgens letterlijk aan je voeten. Ik vond deze camping ideaal.

Hoewel basecamp Medvedin niet heel groot is (reserveren is verstandig!), zijn alle faciliteiten voor een compleet basecamp ruimschoots aanwezig. Keurige douches en toiletten, een koelkast, meerdere fijne keukens om te koken en een grote gelegenheid om droog en warm te zitten bij slecht weer. Je kunt op dit basecamp zelfs je boodschappen in een speciale kast laten bezorgen. Handig! We hebben vanuit hier een mooie huttentocht door het Reuzengebergte gemaakt. 

Kemp Iveta Tsjechië

4. Kemp Iveta, natuurcamping bij een stuwmeer

In Borušov ligt de bijzondere natuurcamping Kemp Iveta. Ondanks de beperkte oppervlakte is geprobeerd er alle campingfaciliteiten in onder te brengen en dat maakt dat je dus ongeveer in het volleybalveld kampeert en dat de basket van het basketbalveld dreigend boven een Quechua familietent hangt. Ook het sanitair is niet helemaal state-of-the-art, maar op deze camping hangt wél die typische sfeer die zo bij het Tsjechische kamperen past.

Lees ook:  Tsjechië-tip: 3-daagse huttentocht door het Reuzengebergte

Er is een eigenaar die alles ‘no problem’ vindt en ’s avonds langskomt om ons te wijzen op de prachtige sterrenhemel, er is een kampvuur met worstjes en een prachtig uitzicht over een stuwmeer. Genieten! Je kunt prima een dag of twee op deze camping verblijven, want alles is er en werkt. Terwijl je er kampeert, kun je zwemmen of vissen in het meer, uitgebreid wandelen of een bezoek brengen aan kasteel Bouzov, wat absoluut een aanrader is.

Dolni Morava

5. Autokemp Dolní Morava midden in een skigebied

Op vakantie in Tsjechië moet je Dolní Morava echt niet overslaan. Deze plaats is niet alleen in de winter aantrekkelijk, ook in de zomer heeft die een uitgebreid aanbod aan stoere activiteiten. Bovendien is dit de plek waar je de langste hangbrug van Europa kunt vinden. Wil je er kamperen, dan ligt Autokemp Dolní Morava perfect.

Deze terrassencamping ligt op loopafstand van de kabelbaan naar de Skybridge. Hij heeft deels verharde plaatsen voor camper en caravan en verder een beperkt aantal plekken voor tenten. Reserveren is daarom aan te bevelen!

Autokemp Oaza Tsjechië

6. Camping Oaza, een écht primitieve camping!

Wil je echt kamperen in Tsjechische sferen en toch op een plek met gemakkelijke verbinding naar Praag zijn? Zet dan je tent of caravan neer bij camping Oaza bij Přelouč. Vanaf het station reis je in een uurtje comfortabel met de trein naar hartje Praag.

Het campingterrein aan de rand van een meer is bijzonder: het houdt het midden tussen een dagrecreatieterrein en een camping. Op mooie dagen komen mensen van heinde en verre om hier te zwemmen in het grindgat. ’s Avonds keren zij huiswaarts en blijft er een rustige, maar wel erg primitieve camping over waar je voor een prikkie kunt overnachten. Douches zal je hier vergeefs zoeken. Water komt uit de pomp en het toilet is een simpel droogtoilet. Is dit een tikje te armoedig? Dan ligt aan de andere kant van het meer Autokemp Marin Melice , dat nét wat uitgebreidere faciliteiten heeft. 

Na Spici

7. Kanokamperen bij Vodácké tábořiště Na Špici

Trek je per kano over de Eger, dan is Vodácké tábořiště Na Špici in Radošov een uitstekende plek om ’s avonds je tentje neer te zetten en de volgende ochtend weer verder te trekken. Tentjes kun je zowel direct langs de rivier als wat hoger op een groot veld neerzetten.

Bij het naastgelegen restaurant kun je prima een hapje eten, maar je kunt ook bij een van de kampvuurplaatsen zelf je maaltje bereiden. Doordat bij Na Spici best veel kano-groepen aanlanden, hangt er al snel een festival-achtig sfeertje. Geen avond is hier hetzelfde!   

Tsjechië heeft voor elk wat wils

Na drie weken in Tsjechië was ik nog lang niet uitgekampeerd. Het wemelt er van de eenvoudige kleine campings en geregeld passeerde ik er tijdens mijn vakantie eentje waar ik ook wel een nachtje had willen staan. Naast mooie campings zijn er ook genoeg mooie natuurparken die ik nog zou willen bezoeken. De website van VisitCzechia biedt hier veel informatie over. Ik heb dan ook besloten dat Tsjechië een blijvertje op mijn lijst met vakantielanden gaat zijn! 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending