‘Bejaarden’ niet welkom op eerste 50- camping van Nederland!

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Ze heeft er ruim een jaar aan gewerkt en binnenkort gaan eindelijk de poorten open. Ine Rapel start dan samen met haar man Camping “Negenenveertig”. Op haar camping zijn ‘bejaarden’ niet welkom. Dit nieuwe concept, waarmee ze tot nu toe uniek in Nederland is, vervult volgens haar echt een wens van veel jonge kampeerders. “Soms wil je gewoon een camping vol actie en kleur, waar je niet alleen tegen e-reader lezende grijze koppen en witte caravans aan zit te kijken”. Kampeermeneer interviewde haar tijdens de voorbereidingen. Lees mee en oordeel zelf over dit weldoordachte concept.

1 April!

Jaahhh jullie zijn er massaal ingestonken! Die camping Negenenveertig van Ine Rapel (Kijk nog eens goed naar die naam en hussel de letters: een april) waar 50-plussers niet welkom zijn? Die komt er niet! Ine bestaat niet en in Ellemeet zijn voor zover wij weten geen plannen voor een nieuwe camping. Jammer, want er waren genoeg er van jullie die het wel een goed idee vonden. Er waren zelfs kampeerders die het jammer vonden dat ze de 50 al waren gepasseerd. 
Het merendeel vond het echter belachelijk, discriminerend of was het hokjesdenken zat. We hebben genoten van alle fantastische reacties op de socials!

Negenenveertig is een camping met een maximumleeftijd

Dus jullie gaan echt een camping openen waar 50-plussers niet welkom zijn?
“Ja, dat klopt. Toen we tijdens de coronaperiode de mogelijkheid kregen dit terrein in het Zeeuwse Ellemeet te kopen, vroegen we ons af hoe we onderscheidend zouden kunnen zijn in de toch al volle campingbranche in Zeeland. We dachten eerst aan een camping zonder kinderen, maar dat is ook wel een beetje saai. Adult only en 50-plus campings hebben we al best veel in Nederland. Al brainstormend kwamen we toen via een camping zonder honden en – ja echt – een camping zonder kleding, uit bij een camping zonder senioren. Voor zover wij konden nagaan, was die er nog niet.”

Het klinkt toch een beetje als leeftijdsdiscriminatie

“Ik begrijp dat het anders is en mensen zullen er vast ook wel een beetje aan moeten wennen. Maar ik denk dat er met alleen vijftig-minners heel veel mogelijkheden zijn om activiteiten te doen die je met senioren niet zo snel ontplooit. Daarnaast er zijn toch ook genoeg nichecampings, waar je als niet-naturist, gezin met kinderen, niet-alternatieveling of niet-natuurliefhebber gewoon niet welkom bent en wordt weggekeken? Wij willen gewoon duidelijk zijn.”

50mincamping

Wat moet ik me bij jullie 50- camping dan voorstellen? 

Wordt jullie camping niet gewoon een jongeren / zuipcamping? 
“Dat is zeker niet onze insteek. Het is niet de bedoeling dat het hier een volledige jongerencamping wordt. Daar zijn er een paar kilometer verderop in Renesse al genoeg van. Daar is het hier de omgeving ook niet naar: het strand is te ver. We richten ons juist op de mix: twintigers, dertigers en veertigers met en zonder kinderen die gewoon willen relaxen op de camping zonder dat ze het gevoel hebben dat hun ouders in een caravan verderop mee zitten te kijken. ”

Lees ook:  10 Tekenen dat je verslaafd bent aan kamperen

Hoe ziet dat er dan uit?
“We zijn geïnspireerd geraakt door de Pop-up campings in de corona periode. We hebben pizza-ovens waar gasten zelf hun pizza in kunnen bakken. Er is een wellnesstent voor massages en om even privé te bubbelen. We organiseren Spikeball toernooien en 2 x in de week komt er een singer-songwriter op bezoek. Elke dag staat er een andere foodtruck en voor de kids hebben we een klimwand en modderbad op de camping. Alles wordt aangekleed in een lekker Ibiza sfeertje. Lekker ontspannen, maar dus zonder grijze koppen!”

En die naam Negenenveertig?

“Negenenveertig is ons huisnummer, en zo kwamen we op het idee voor de naam. Tegelijkertijd is negenenveertig ook de maximumleeftijd die we hanteren voor kampeerders op onze camping.” 

En wat nou als iemand bij aankomst toch 50 blijkt te zijn?

Ine, streng: “Dan zetten we hem of haar eraf, regels zijn regels.” Serieus? ” Nou kijk, we vragen bij reservering natuurlijk de leeftijd. En als iemand 50-plus is, zullen we duidelijk aangeven dat dit niet de bedoeling is op onze camping.”

Al veel positieve reacties en een paar zuurpruimen

Al veel kritiek gehad?
“Eigenlijk niet. Er zitten altijd een paar zuurpruimen bij, maar dat sterkt mij juist in mijn keuze. Vanuit mijn omgeving krijgen we juist veel positieve reacties. Je wil niet weten hoeveel negatieve ervaringen sommige kampeerders hebben gehad met ouderen. De verhalen gaan vooral over betweterigheid. Over mensen die je gaan vertellen hoe je je tent het best kan opzetten, of allerlei andere ongevraagde adviezen komen geven. Of dat ze ‘gezellig’ een praatje komen maken terwijl je daar niet op zit te wachten.”

Wat als jullie zelf 50 worden? 

 Je bent zelf nu 41, als ik het goed heb begrepen. Wat doe je nou over acht jaar, mag je dan zelf niet meer op je eigen camping komen?
Ine lacht: “Dan schroef ik de leeftijd omhoog! Nee, alle gekheid op een stokje: Ik weet nog niet hoe ik er tegen die tijd in sta. Misschien is dat dan een mooi moment om weer een nieuwe uitdaging op te pakken.”

Opening 1 juni

“Op dit moment zijn we nog volop bezig met de voorbereidingen.” De zwemplas wordt volgende week uitgegraven en de bordjes die ik afgelopen winter allemaal heb gemaakt moeten nog gelakt worden en opgehangen, de bar inrichtingen, de Bell tenten opzetten en de website wordt volgende week gelanceerd. Er moet dus nog veel gebeuren. We gaan deze zomer op 1 juni open en zien het eerste seizoen als een test.”

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

3 reacties

Laat jouw reactie achter

Sending