30 mbar vs. 50 mbar? Alles over drukverdelers op de camping!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Steeds vaker kom je tegen dat campingkooktoestellen, kachels, campingkoelkasten of branders als 30 mbar- of als 50 mbar-variant worden aangeboden. Wat is nu precies het verschil tussen 30 mbar en 50 mbar gasdruk, en hoe je kunt bepalen welk drukniveau het meest geschikt is voor jouw campingapparaat?

Gasdruk begrijpen

Voordat we het hebben over het verschil tussen 30 mbar en 50 mbar, is het belangrijk om te begrijpen wat gasdruk eigenlijk is. Gasdruk wordt gemeten in bar of millibar (mbar) en geeft de kracht aan waarmee gas uit een gasfles wordt geduwd. Bij campingapparaten zoals kooktoestellen, campingkoelkasten op gas en campingkachels op gas wordt eigenlijk altijd met 30 mbar of 50 mbar gewerkt.

30 mbar vs. 50 mbar, wat is het verschil?

30 mbar en 50 mbar zijn twee verschillende drukniveaus waarmee kampeerapparatuur kan werken. Het getal geeft de druk aan in millibar. 30 mbar is een lager drukniveau, terwijl 50 mbar een hoger drukniveau vertegenwoordigt. Deze drukniveaus hebben elk hun eigen toepassingen en voor- en nadelen. Op het fabrikantenplaatje op jouw gamingapparaat kun je aflezen voor hoeveel mbar het apparaat geschikt is.

Campingapparaten voor 30 mbar

Apparatuur die werkt op 30 mbar is vaak geschikt voor lichtere kampeertoepassingen. Denk hierbij aan draagbare kooktoestellen en campinglampen. Het voordeel van 30 mbar is dat het minder gas verbruikt.  30 mbar is in Nederland en België de nieuwe standaard en in Nederland het meest gebruikt.

Je kunt een 30 mbar-apparaat beter niet aansluiten op een 50 mbar drukregelaar, want dan is er een grote kans dat het kooktoestel of de campingkachel kapot gaat of zelfs oververhit raakt en in brand vliegt.

Campingapparaten voor 50 mbar

Aan de andere kant is er ook kampeerapparatuur én zijn er drukverdelers die voor 50 mbar geschikt zijn. Tot enkele jaren geleden, toen het gasverbruik blijkbaar nog niet zo belangrijk was, was dit namelijk de standaard en in bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is 50 nog steeds de standaard

Voor grotere kampeerapparatuur, zoals sommige grote gasgestookte koelkasten, campingkachels of oudere caravanverwarming heb je soms nog steeds 50 mbar nodig. Deze apparaten hebben over het algemeen een hogere druk nodig om goed te kunnen functioneren. Dit soort apparaten gebruikt dus ook meer gas.

Een 50 mbar-apparaat kun je vaak wel aansluiten op een 30 mbar drukregelaar, maar het werkt vaak minder goed. De brander van het kooktoestel brandt minder hard, de koelkast koelt minder goed en de kachel brandt minder hard.

Lees ook:  7 x waterzak | jerrycan getest, wat is de beste?

Match tussen drukverdeler en apparaat in mbar

Eigenlijk komt het er dus op neer dat je altijd een match moet hebben tussen de drukverdeler én het campingapparaat. Dus een 30 mbar drukregelaar met een 30 mbar campingkooktoestel.

Bij het aanschaffen van je campinguitzet is het dus verstandig om alleen campingapparatuur op gas te kopen die op dezelfde druk functioneert. Dat voorkomt dat je steeds van gasdrukregelaar moet veranderen.

30 mbar of 50 mbar, welke moet ik kiezen?

Moet je je campingkooktoestel, campingkachel en/of campingkoelkast op gas nog kopen, dan zou ik persoonlijk adviseren om zo veel mogelijk 30 mbar-apparatuur aan te schaffen. Dit is nu de Nederlandse standaard, dus de meeste apparatuur in Nederland zal het beste werken op 30 mbar.

Universele of Campingas drukregelaar

Op de camping kun je kiezen tussen gas uit zogenaamde ‘wegwerp cartouches’ of ‘gasblikjes’ of uit een gasfles. Over het algemeen ben je goedkoper uit als je wat langer of vaker kampeert, als je voor een gasfles opteert, maar die zijn er in verschillende merken en helaas ook met verschillende aansluitingen. Maar voor allemaal zijn ook 50 mbar én 30 mbar drukverdelers te verkrijgen, check dus hierboven welke je nodig hebt. In een ander artikel leggen we uit welke gasfles je nodig hebt

Campingaz gasflessen:  Dit zijn de bekende blauwe gasflessen in verschillende maten. Deze hebben een aparte aansluiting onderaan de drukregelaar die je in de fles draait. Voor campinggas zijn er 30 mbar drukverdelers, maar ook 50 mbar drukverdelers te verkrijgen.  

Heb je campingapparatuur op gas op 30 mbar? Koop dan een 30 mbar Campingaz drukverdeler!

Heb je campingapparatuur op gas op 50 mbar? Koop dan een 50 mbar Campingaz drukverdeler!

Universele gasflessen (DIN): Eigenlijk alle andere, vaak grotere, gasflessen dus ook die van Benegas, IoW8 en standaard groengrijze DIN-gasflessen hebben een universele aansluiting waarbij de aansluiting op de gaskraan aan de zijkant van de drukverdeler zit. Ook voor deze universele gasflessen  zijn er 30 mbar drukverdelers, maar ook 50 mbar drukverdelers te verkrijgen.  

Heb je campingapparatuur op gas op 30 mbar? Koop dan een 30 mbar universele drukverdeler!

Heb je campingapparatuur op gas op 50 mbar? Koop dan een 50 mbar universele drukverdeler!

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending