Skottelbraai recepten met herinneringen? Inderdaad, wanneer ik terugdenk aan kampeervakanties die voor mij heel speciaal waren, horen daar ook recepten bij. Zo leerde ik Sri Lankaanse pannenkoekjes bakken op de camping waar ik een zomer lang werkte en at ik Zuid-Afrikaanse tosti’s tijdens mijn eerste kampeerreis buiten Europa. Dus ja skottelbraairecepten en herinneringen zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden en die recepten deel ik graag met jullie. 

Skottelbraai recepten met een herinnering

Op de camping, en soms ook thuis, denk ik graag terug aan deze reizen. Soms is het alleen een heel gedoe om op je campinggasstelletje deze gerechten weer precies zo te laten smaken als in je herinnering.

Onlangs kreeg ik de Party Grill 600 van Campingaz en hierop kan ik wél al deze gerechten weer maken. Je zou er zelfs een tajineschotel op kunnen maken, doordat er een vlamverdeler op zit. In het weekend dat ik op camping Drouwen stond, nam ik deze partygrill mee en maakte ik hierop mijn skottelbraai herinneringsrecepten. En het is gelukt! De gerechten smaakten precies zoals ik ze me herinnerde!

Herinnering 1: kokospannenkoekjes met pruimensaus

Toen ik negentien was, heb ik een zomer op een camping in Frankrijk gewerkt. Dit was voor mij om meerdere redenen bijzonder. Naast dat het de eerste keer ‘op mezelf’ was, was het ook een soort bezinningsmoment. Ik ben er sterker vandaan gekomen en door het harde werken, heb ik goed geleerd om voor mezelf op te komen.

Tijdens deze werkvakantie had ik verschillende collega’s. Eén was een man van Sri Lankaanse afkomst. Hij leerde me een heel gemakkelijk en lekker recept voor pannenkoekjes. Dit recept is perfect voor op de skottelbraai. Of het echt Sri Lankaans is, weet ik niet. Toch past dit wel goed bij de latere recepten die ik uit de Sri Lankaanse keuken heb mogen proeven.

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

SintSint

Wat heb je nodig voor dit lekkere ontbijt recept?

Voor de saus:

  • 3 pruimen
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 3 eetlepels water

Voor de pannenkoeken:

  • 5 eetlepels bloem
  • 1 blikje kokosmelk
  • Snufje zout
  • Eventueel een beetje (zonneboem)olie

De stappen voor de pruimensaus:

  1. Snijd de pruimen in acht stukken en verwijder de pit. Je hoeft de schil niet te verwijderen.
  2. Doe de pruimen samen met de eetlepels suiker en water in een pannetje.
  3. Laat dit op laag vuur zachtjes pruttelen, totdat het een sausje (met kleine stukjes) is.
  4. Klaar!

De stappen voor de pannenkoekjes:

  1. Mix alle ingrediënten behalve de olie door elkaar.
  2. Giet kleine rondjes op de plaat van de partygrill. Deze pannenkoekjes zijn wat dikker dan gewone pannenkoeken en wat kleiner.
  3. Klaar!

Natuurlijk kun je dit gerecht ook makkelijk in een pannetje maken, dan heb je alleen de olie wel nodig. Wanneer je met meerdere mensen eet, is de grote plaat van de partygrill alleen wel heel erg gemakkelijk. Door de fijne antiaanbaklaag heb je geen olie nodig en er passen wel zes pannenkoekjes tegelijk op!

Herinnering 2: Braaibroodjies

Ongeveer acht jaar geleden kampeerde ik voor het eerst buiten Europa. Samen met Hans, twee van zijn drie broers en een schoonzus reisden we met een auto en drie koepeltentjes door Malawi, Zambia, Botswana en Namibië. Door deze reis is mijn liefde voor het continent Afrika begonnen.

Afgelopen zomer mocht ik weer die kant op. We kampeerden in Oeganda samen met de broer die vorige keer niet mee was.

Omdat je bij zo’n reis niet steeds supermarkten tegenkomt, zit je soms met oud brood. Daarom heb ik een supermakkelijk recept voor een lunch: een braaibroodjie. Ik vind het heel handig dat ik terug kan komen in de stemming van onze reis door deze lunch ook in Nederland te maken. Dit kun je prima als skottelbraai recept gebruiken. Met de Party Grill 600  kun je er zelfs een mooi grillpatroontje in krijgen.   

Voor vier personen zijn de ingrediënten:

De ingrediënten voor dit braaibroodjie kun je overal krijgen, ook in Nederland, IJsland, Frankrijk of Noorwegen.

  • 8 sneetjes wit (casino-)brood
  • 4 plakjes cheddarkaas
  • 1 (rode) ui 
  • 1 grote tomaat
  • Boter

Hoe maak je braaibroodjies:

  1. Zorg ervoor dat je de grill goed klaarzet.
  2. Snijd de ui en de tomaat in ringen.
  3. Beleg 4 sneetjes brood met de cheddarkaas.
  4. Verdeel de ui en de tomaat (zonder pitjes) over het brood met kaas.
  5. Dan doe je, heel logisch, de andere vier sneetjes brood op de belegde broodjes.
  6. Smeer de bovenkant van het broodje in met boter.
  7. Je grill moet nu warm zijn.
  8. Leg de broodjes met de met boter ingesmeerde kant op de grill.
  9. Smeer de kant die nu boven ligt in met boter.
  10. Na drie minuten draai je het braaibroodjie om.
  11. Nu nog drie minuten en je broodje is klaar.

Braaibroodjies zijn Zuid-Afrikaanse tosti’s die je maakt op de barbecue of zoals ik op de Party Grill 600. Het handige van deze grill is dat hij groot genoeg is voor drie broodjies tegelijk. Zo hoef je niet heel lang te wachten voordat iedereen kan eten. Een ander voordeel van de grote grillplaat is dat je het gas niet veel te hoog zet en waardoor je niet zo snel zwarte broodjies krijgt.

Er zijn echt heel veel verschillende recepten voor braaibroodjies. Je hoeft dus niet elke dag hetzelfde te eten.

Herinnering 3: Pizza

Afgelopen zomer aten we tijdens onze rondreis door Oeganda heerlijke pizza’s op verschillende plekken. Omdat er in Oeganda veel vers fruit beschikbaar is, zat dit in veel verschillende gerechten. Vooral de verse ananas op de pizza’s vond ik heerlijk. En wist je dat je de Skottelbraai of Party Grill ook makkelijk als pizzaoven kunt gebruiken? Vooral met een kant en klare bodem zijn je skottelbraai recepten voor pizza zo klaar. 

Welke ingrediënten heb je nodig voor een pizza?

  • Pizzabodem kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • Ananas
  • Een rode ui
  • Tomatensaus (blikje)
  • Prei
  • Paprika
  • Mozzarella
  • Eventueel geraspte kaas

De stappen voor de pizza:

  1. Smeer de pizzabodem of pittabroodjes in met de tomatensaus.
  2. Snijd je groentes, de ananas en mozzarella in kleine stukjes.
  3. Doe je partygrill aan.
  4. Verdeel de groentes, ananas en mozzarella over de bodem.
  5. Bestrooi eventueel met geraspte kaas.
  6. Doe de pizza zo’n 10 minuten op de grill met de deksel erop.

Het handige van de gladde kant van de grillplaat is dat je geen olie nodig hebt. De pizza plakt niet vast en wordt heerlijk knapperig.

Wat zijn jouw favoriete skottelbraai recepten? 

Met de makkelijke en snelle skottelbraairecepten kun jij voorlopig weer vooruit. Je kunt er jouw eigen herinneringen mee gaan maken.  Heb jij nog een skottelbraai recept dat snel en makkelijk is waar je fijne herinneringen aan hebt deel ze dan hieronder. Ik ben heel benieuwd of jij ook favoriete campingrecepten hebt en waar je deze recepten vandaan hebt!

Over de schrijver

Akke

Akke

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland maar ook in Scandinavië, Jordanië en binnenkort Oeganda. Leer Akke kennen...

Laat jouw reactie achter